Meclis’te erkek personel ağırlığı

Hüseyin Şimşek

İktidarın kamunun hemen her alanında “erkek egemen” anlayışı hâkim kılma politikası, TBMM çatısı altında da yansımasını gösteriyor. TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırlayan CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü ve CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, TBMM personeli ve yönetici kadro ile komisyon başkanlarının cinsiyete göre dağılımlarını sordu.

TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç’in önergeye verdiği yanıtta mecliste toplam 4 bin 89 personel çalışıyor. 4 bin 89 personelin yüzde 70’ini erkekler, bin 218’ini ise kadınlar oluşturuyor. En az kadın çalışan İç Denetim Birimi Başkanlığı’nda bulunuyor. Bu birimde iki, Bütçe Başkanlığı’nda altı, Özel Kalem Müdürlüğü’nde dokuz, Hukuk Hizmetleri Başkanlığı’nda dokuz kadın personel çalışıyor.

KADIN PERSONEL OLMADI

Yasama ve Denetim Hizmetlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı, İdari, Mali ve Teknik Hizmetlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı, Bilgi ve Bilişim Hizmetlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı kadrosunda, kurulduğu günden bu yana hiçbir kadın personelin çalıştırılmadı.

Bilgiç, milletvekili danışmanlarının da cinsiyete göre dağılımını paylaştı. Bilgiç, toplam danışman sayısının bin 701 olduğunu, bu danışmanların 614’ünün kadın, bin 87’sinin ise erkek olduğunu kaydetti. Bilgiç, Dilekçe Komisyonu ve Kadın, Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu başkanları dışında kadın komisyon başkanının da bulunmadığını bildirdi.