Meclis’te patates isyanı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın TBMM Genel Kurulu’nda 2020 Bütçesi üzerine konuştuğu sırada söz alan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de tarlada alıcı bulamayan, maliyetin altına bile satılamayan patatesler için ne yapılacağını sordu. Gürer, “Patateslerin depolarda çürümesini mi seyredeceksiniz yoksa üreticiyi yine ‘stokçu’ ve ‘terörist’ mi ilan edeceksiniz?” dedi.

meclis-te-patates-isyani-661738-1.Ticaret Bakanlığı yetkililerinin geçen yıl patates ve soğan depolarını basarak üreticileri ‘stokçu’ ve ‘terörist’ ilan ettiklerini anımsatan Gürer, şunları söyledi: “Bu yıl patates üretimi arttı, tüccar maliyetine dahi ürün alamadı, ortada yoksunuz. Şu an depolar patates çakılı. İhracat için umutları vardı; ancak yeni düzenlemeyle yurt dışı satışını zorlaştırdınız, yeni giderler getirdiniz. Niğde’den ihracat için TIR Mersin’e gidecek, ihracat şartları uymazsa tüccar ortada kalacak. Bu uygulamayla ürün alınmıyor. Niğde’de neden bu analizler yapılmıyor? Patateste yurt dışına satış için teşvik verecek misiniz?”

PEKCAN: BİZİM İŞİMİZ DEĞİL

Bakan Pekcan, patatesin yurt dışına satışıyla ilgili soruya olumlu yanıt vermedi. Patates ihracatıyla ilgili Ticaret Bakanlığı’nın bir analizinin olmadığını söyleyen Pekcan, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sebze ve meyve ticaretinde yaptığı analizler var; ancak biz tarım teşvikleri yerine işlenmiş tarım ürünlerine teşvik veriyoruz” diye konuştu. Bunun üzerine CHP’li Gürer, Bakan Pekcan’a iktidar olarak bu konuda ne yapacaklarını sordu. Pekcan bu soruya, “Ben kendi bakanlığımla ilgili konulara cevap vereyim, müsaade ederseniz” yanıtını verdi. Gürer ise “Sayın Bakan, geçen sene depoları siz basmadınız mı?” ifadelerini kullandı. n Emek Servisi

cukurda-defineci-avi-540867-1.