Sanal kumar oyunlarının oynandığı Milli Piyango’nun internet sitesine TBMM'den verilen erişim izni, CHP’nin konuyu Meclis gündemine taşımasının ardından son buldu.

Meclis’te sanal kumar son buldu

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Dizi, film, oyun ve kumar sitelerine girilemeyen TBMM’nin internet sisteminden sanal kumar oynanması yasaklandı. CHP Milletvekili Rafet Zeybek, “Fark etmesek yandaşın Meclis’te kumar oynanmasına da ses çıkarmayacaklardı” dedi.

“Zararlı içerik” gerekçesiyle Netflix başta olmak üzere çok sayıda dijital platforma internet sistemi kullanılarak girişin yasak olduğu TBMM’de, 2019 yılında Türkiye Varlık Fonu’ndan Demirörenler'e satılan ve sanal kumarın oynatıldığı Milli Piyango'ya girişler engellenmedi. CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, konuyu Meclis gündemine taşıyarak, “Ziraat Bankası'ndan milyonlarca dolarlık kredi alan ve bu kredileri ödemediği iddia edilen bir grubun işletme hakkına sahip olduğu şans oyunlarına ait internet sitesine TBMM’nin internet sağlayıcılarından erişim yapılabilmektedir. Bu bir skandaldır” dedi. Zeybek, bu durumun nedenlerine ilişkin bir soru önergesi hazırlayarak TBMM Başkanlığı’na sundu.

YANLIŞ SINIFLANDIRILMIŞ

Zeybek’in önergesinin ardından TBMM Başkanlığı, Milli Piyango’nun internet sitesine erişimi engelledi. Konuyla ilgili TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç tarafından Zeybek’e gönderilen yanıtta, “Önergede bahsi geçen şans oyunları sitesi, siber güvenlik sistemleri tarafından yanlış sınıflandırılmış olduğundan üzerinde erişim engeli bulunmamakta idi. İlgili internet sitesi için gerekli başvurular yapılmış ve siteye erişim engellenmiştir. Söz konusu internet sitesine herhangi bir ayrıcalık söz konusu değildir” dedi.

CEVAPTAN SONRA YASAK GELDİ

Kendisine gönderilen yanıtla ilgili BirGün’e değerlendirmelerde bulunan CHP Milletvekili Zeybek, “Meclis yerleşkesi içerisinde ülkemizden lisanslı yasal bahis sitelerine erişimde uzun yıllardır engelliydi. Kamu bankalarına milyonlarca dolarlık borcu olan yandaş bir şirkete devredilen Milli Piyango’nun online şans oyunlarına ait internet sitesi ise biz soru önergesi verene kadar erişime açıktı. Siyasi iktidara yakınlığı ile bilinen bu şirkete ayrıcalık mı sağlandığı noktasında şüphelerimize istinaden verilen cevaptan sonra TBMM yerleşkesindeki internet hizmetinden ilgili siteye erişim yasaklandı. Bu oldukça dikkati çekici bir durumdur” dedi. Zeybek, “Eğer bir soru önergesi verilmeseydi, bu ayrıcalıklı durum devam mı edecekti?” diye sordu.