Meclis personeli ile Emeklileri Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı’nda 7 milyon TL yolsuzluğun ardından beş personele daha kınama cezası verildi.

Meclis’teki yolsuzluk soruşturması büyüdü

Hüseyin Şimşek

Meclis personelinin 1929 yılından bu yana maaşlarından yapılan kesintilerin aktarıldığı TBMM Personeli ve Emeklileri Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı'nda yapıldığı iddia edilen yolsuzluk soruşturması genişliyor. Dört personelin işten atılmasından sonra 8 kişi daha soruşturulmaya başlandı. Adli soruşturma kapsamında 12, idari soruşturma kapsamında ise 9 kişinin ifadesi alındı ve çeşitli yaptırımlar uygulandı.


2020 yılı başında gerçekleştirdiği toplantıda, sandığın yeni yönetim kurulu, yönetimi devralırken aykırı işlem tespit etti. Yapılan incelemeler sonucunda, sandıkta olması gereken 7 milyon TL’nin izine rastlanamadı. Hem TBMM yönetimi hem de savcılık tarafından soruşturma başlatıldı. TBMM Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen soruşturma kapsamında 4 personelin işten çıkarılmasına karar verildi.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, soruşturmanın geldiği aşamayı TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a sordu. Bayraktutan’ın sorularına, TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç yanıt verdi. İşten atılan 4 kişi dışında 5 personel hakkında daha disiplin soruşturması açıldığını bildiren Bilgiç, bir personele “Kademe ilerlemesinin durdurulması” bir personele hem “Kademe ilerlemenin durdurulması” hem “Kınama” üç personele ise sadece “Kınama” cezası verildiğini açıkladı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan soruşturma hakkında da bilgi veren Bilgiç, 12 kişi hakkında tazminat davası açıldığını, yargılamanın sürdüğünü dile getirdi.

"Yapılan Genel Kurul sonucu yeni yönetim gelmeseydi bu usulsüzlüklere, yolsuzluklara devam edilecekti. Yeni yönetimin tespitleri bu kirli düzeni ortaya çıkarmıştır. Ülkemizin en güvenli noktası olması gereken Gazi Meclis’imizin içinde bile böyle skandallarla karşı karşıya geliniyorsa kime ne anlatacağız? Bu halk kime güvenecek?” diyen Bayraktutan, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Net şekilde ortada olan tek şey bin 300 ailenin mağduriyeti. Yardımlaşma sandığına sürülen bu kara lekenin temizlenmesi, bin 300 personelin mağduriyetinin ivedilikle giderilmesi adına konunun sonuna kadar takipçisi olacağız."