Üç aylık aranın ardından TBMM 27’nci Dönem 6’ncı Yasama Yılı bugün resmen açılıyor. Hafta içi yasama çalışmalarına başlayacak TBMM’nin gündemine yönelik soru işaretleri ise devam ediyor. Gündem ile halkın beklentileri ve acil talepleri arasında büyük farklar bulunuyor.

Meclis yine sansüre ve yandaşa açılıyor
Gazeteciler daha önce de ‘sansür yasasına’ yönelik tepki göstermişti. (Fotoğraf: Twitter:DİSK BASIN-İŞ)

Hüseyin ŞİMŞEK

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle birlikte yetkileri azalan ve görev alanına giren birçok denetleme ve yasama yetkisini Saray’a devreden TBMM’de bugün yapılacak açılış oturumunun ardından Genel Kurul mesaisi Salı günü başlayacak. Halkın taleplerine kulaklarını kapatan AKP ve MHP iktidarının gündeminde çok sayıda tartışmalı düzenleme yer alıyor. Bu düzenlemelerden ilki, “sansür yasası” olarak da bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yer alacak.

Geçen yasama döneminde TBMM’ye sunulan ve Adalet Komisyonu’ndaki tartışmaların ardından Genel Kurul’a sevk edilen sansür yasasıyla, “Halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kişilere” hapis cezası verilmesi öngörülüyor. Gazetecilerin soyut gerekçelerle üç yıla kadar hapisle karşı karşıya kalmasına yol açacak düzenlemeyle ayrıca Milli İstihbarat Teşkilatı’nın faaliyetleri ve personeline yönelik suç teşkil eden içerikler katalog suçlar kapsamına alınacak. Bu konuda haber yapan gazetecilerin doğrudan tutuklanmasına olanak sağlanacak. Teklifle ayrıca internet haber siteleri de kapsama dahil edilecek.

PATRONLARIN MÜLKİYETİNE GEÇECEK

TBMM’nin gündeminde yer alan bir diğer tartışmalı düzenleme ise Endüstri Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi olacak. Teklif, parası olanın Hazine arazisini “kapatmasına” olarak sağlayacak. Teklifin mevcut haliyle yasalaşması durumunda, endüstri bölgesi ilan edilen yerlerde yatırım yapmak için zorunlu tutulan “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Süreci” hükmü yürürlükten kaldırılacak. “Yatırımların daha cazip hale gelmesi” gerekçesiyle endüstri bölgelerine yatırım yapanların daha sonra yatırım yaptıkları kamu arazilerine sahip olabilmelerine olanak sağlanacak. Teklifle ayrıca endüstri bölgelerinde yer alan yatırımlara ilişkin Cumhurbaşkanı tarafından ek teşvikler verilecek. Sanayi yatırımı yapan sanayiciler ayrıca kendi mülkiyetleri üzerinde özel endüstri bölgesi olanaklarıyla yatırım yapabilecek ve kanunla tanınan haklardan faydalanabilecek.

ULUSLARARASI ANLAŞMALAR GÜNDEMDE

TBMM’nin gündeminde çok sayıda uluslararası anlaşma da yer alacak. Öncelikli anlaşmalar, Jandarma Genel Komutanlığı ve Kuveyt Devleti Milli Muhafız Komutanlığı Personelinin Eğitim ve Öğretimi Alanında İş Birliği Teklifi, Türkiye ile Polonya Arasında Savunma Sanayinde Gizlilik Dereceli Bilgilerin Karşılıklı Korunmasına İlişkin Kanun Teklifi, Türkiye ile Özbekistan Arasında Kolluk Eğitimi İş Birliği Protokolü Teklifi olacak.

İktidarın tartışmalı düzenlemelerine karşılık TÜİK’in tartışmalı rakamlarına göre bile ekonomik kriz ve yüksek enflasyonla boğuşan vatandaşın talepleri çok daha farklı. Kur şoku ve tarihi oranda yüksek enflasyon rakamlarının altında ezilen vatandaşlar, ekonomik iyileştirme paketlerinin hayata geçmesini istiyor. Çiftçiler, kapısına kilit vurmamak için direnen esnaf, dar gelirli vatandaşlar ve emekliler, mali ve sosyal hakların iyileştirilmesine yönelik taleplerini dile getiriyor.

PANDEMİ İCRALARINA ÇÖZÜM TALEBİ

Geçen yasama döneminde 3600 ek gösterge hakkına kısmen kavuşan öğretmen ve sağlık çalışanlarının başı çektiği kamu görevlileri de tam olarak karşılanmayan mali hakları için ek düzenleme talebinde bulunuyor. İcra takibi altında olan vatandaşların iki bin TL’ye kadar olan borçlarının silinmesine yönelik düzenlemeyi de yeterli bulmayan seçmenler, pandemide verilen ancak henüz ödenemeyen ve alt sınırı üç bin TL olan borçların da bu kapsama dahil edilmesini istiyor.

SINIRLI DEĞİŞİKLİĞİ KABUL ETMİYORLAR

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Çift maaş alacaklarını” öne sürdüğü Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) da yıllardır sorunlarının giderilmesini ve yaş nedeniyle emekli olamayanlara yönelik bir düzenleme yapılmasını bekliyor. Bu konuda her fırsatta talebi geri çevireceklerini bildiren iktidar kurmaylarının seçim arifesinde “sınırlı” bir değişiklik yapabileceği öne sürüldü. EYT’lilerden yapılan açıklamada ise sınırlı formüllerin kabul edilemeyeceği, bu sorunu yaşayan herkesin emekli edilmesi gerektiği bildirildi.

ÖĞRENCİLER DE BEKLEMEDE

Meclis’in açılmasının ardından sıranın kendisine gelmesini bekleyen bir diğer kesim ise öğrenim kredisi borcu altında ezilen yurttaşlar olacak. Yüksek enflasyon nedeniyle birkaç bin TL’lik borçları yüz bin TL’yi aşan vatandaşlar, enflasyon farkının tamamen kaldırılmasına yönelik yasal düzenleme talep ediyor.

Yeni yasama döneminde ‘Torba yasa’ ile öğrenim kredisini zamanında ödeyemeyen öğrencilere yüklenen faizlerin silinmesinin yanı sıra birkaç düzenlemenin daha yapılması bekleniyor.