Medeni Yıldırım davasında mahkeme, Yıldırım’ın vurulduğu karakol önünde ‘güvenlik’ gerekçesiyle iptal edilen keşfin, yeniden yapılması için yazı yazdı

Medeni Yıldırım davasında keşif kararı

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Kayacık köyünde, 28 Haziran 2013’te yapılan karakol-kalekol protestosu sırasında askerlerin açtığı ateş sonucu Medeni Yıldırım’ın yaşamını yitirmesiyle tutuksuz yargılanan asker Adem Çiftçi’nin yargılamasına devam edildi. “Haksız tahrik altında olası kastla öldürme” suçundan 18 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Çiftçi hakkında verilen beraat kararının istinaf mahkemesince bozulmasının ardından yeniden görülen davanın 2’nci duruşması Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanık Çiftçi, davadan vareste tutulduğu için katılmadığı duruşmada, Yıldırım’ın annesi Fahriye Yıldırım ve yakınları ile avukatları katıldı.

‘Karakol güvenliğini sağlamıyor’
Duruşmada, ilk olarak Yıldırım’ın annesi Fahriye Yıldırım söz aldı. Daha önce verdiği ifadesini tekrar ettiğini söyleyen Yıldırım, sanığın cezalandırılmasını istedi.

Ardından söz alan Avukat Mehmet Emin Aktar, Yıldırım’ın vurulduğu Kayacık Jandarma Komutanlığı önünde “güvenlik” nedeniyle keşif yapılamayacağına ilişkin mahkemeye gönderilen yazıya tepki göstererek, “Görev yaptığı halde jandarma karakolu güvenlik nedeniyle keşif yapılamadığını belirtmiştir. Bu inanılır gibi değil. Bir karakol kendi güvenliğini sağlamıyor. Keşfin bizzat mahkemece yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

Sonrasında Mahkeme Başkanı, Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir’e keşfin yapılacağı karakola şimdi gidilip gidilmediğini sordu. Baydemir ise gidildiğini söyledi.

Savunmaların ardından ara kararını açıklayan mahkeme, sanık Çiftçi’nin duruşmalardan vareste (özgür bırakma) tutulmaması yönündeki talebi, dosyanın geldiği aşama, keşfe bağlı kalınmış oluşu ve suçun işleniş özelliklerini gerekçe göstererek reddetti. Dava dosyasının Lice Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar veren mahkeme, bir önceki ara kararda olduğu gibi gerekli güvenlik önlemleri sağlanarak bilirkişiler aracılığıyla karakol önünde keşif yapılmasını istedi. Dava eksikliklerin tamamlanması için eylül ayına ertelendi.