Her yıl ligin bir kilit haftası olur. O haftaya kadar elde fikstür ve puan tablosuyla sürekli hesap yapılır. Fisktür avantajı kimde, o bunu yenerse, biz buradan puansız dönersek, derbiyi alırsak diye diye yüksek matematiğin de yardımıyla takımımın kaderi belirlenir. Zaten futbol konusunda genel olarak talihsiz bir millet olduğumuzdan ne zaman milli maç olsa bir yandan kulaklarımız başka yerde olmak durumundadır. Kaderimiz hep başkalarının elinde, Almanlar yenilmese de biz de yenik sayılmasak diye hayıflanırız.

Klişe tabirle lig bir maraton ve her takım birbiriyle sıralı maçlar yapıyor. Her spor dalında olduğu gibi rakiplerimizin de başarı ve başarısızlıklarını takip ediyor; takımımızın lehine olabilecek hamleleri bekliyoruz başka takımlardan. Başka bir deyişle elbette şampiyonluk yolunda rakibim olan takımın yenilmesini umarım. Buraya kadar sıkıntı yok. Benim asıl derdimse daha önce de anlattığım ‘medet taraftarları.’ Kendi takımının çıkarımiçin rakibi destekleyen, çılgınca sevinenler.

Bu hafta da bu lig sezonun kilit haftasıydı. Galatasaray - Beşiktaş derbisi oynanacak; ertesi gün de Fenerbahçe Başakşehir ile karşı karşıya gelecekti. Sosyal medyada ve sohbetlerde konu hep aynı yere geldi : Galatasaray yatar! ‘Yatmak’ kelimesinin burada kullanılan sözlük anlamına bakarsak ‘bilerek yenilmek, şike yapmak’ olarak geçiyor. Şikenin anlamına bakarsak da “Bir spor karşılaşmasının sonucunu değiştirmek için maddi veya manevi bir çıkar karşılığı varılan anlaşma.” deniyor. Yani Galatasaray yatacak ve bundan bir çıkar elde edecek. Nedir? Fenerbahçe’nin şampiyon olmaması. Bir kulübün böyle bir ‘çıkar’ için futbolcularına “Çok asılmayın çocuklar, hatta yatın.” diyeceğine ihtimal veren var mı bilmiyorum. Varsa denecek bir şey yok. Fakat taraftarlar arasında hem bu tarz yargıların hem de ‘medet taraftarı’ olmanın zirvesi yaşandı.

Fakat hepsinden ilginci derbide ‘medet taraftarı’ durumu ilginç bir hal aldı. Bir tarafta Galatasaray’ın yenmesini isteyen Fenerbahçeliler, diğer tarafta Beşiktaş’ın yenmesini isteyen Galatasaraylılar! Gerçekten akıllara durgunluk verecek manzalar, yorumlar... Kendi takımının menfaati için rakibin yenilmesini istemek başka, bu uğurda başka bir rakibi desteklemek başka. Kendi başarın için başka takımdan medet ummak her zaman garip geliyor bana. Hele bir takım şampiyon olmasın diye kendi takımının yenilmesini istemek akıllara durgunluk verici. Allahtan Galatasaray neredeyse tüm sezon oynamadığı futbolu oynadı. Zirve ile arasında koskoca, utanç verici bir 30 puan olmasına rağmen Sabri, Podolski, Sneijder, Yasin ellerinden gelenin en iyisini yaptı da hiçbir şaibeye yer kalmadan tertemiz bir maç oldu.

Artık lig bitti sayılır. Beşiktaş şampiyonluk yolunda en avantajlı takım. Demek ki bu yıl onların yılıymış ya da tribünde dendiği gibi “Sene sanki Metin, Ali, Feyyaz.” Diğer takımlar da önlerindeki maça bakacaklar...