Medipol Üniversitesi’nin BirGün ve gazetemizin Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın’a 29 Temmuz 2019’da “Ankara’nın tarihi parsel parsel veriliyor” haber nedeniyle açtığı 50 bin TL’lik tazminat davası reddedildi. Kararda, “Dava konusu yayında kullanılan ifadelerin basın ve ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı, davacının kişilik haklarına saldırı boyutuna varmadığı anlaşılmıştır” denildi.

Medipol’ün BirGün’e açtığı tazminat davasına ret: Basın özgürlüğü kapsamında

HABER MERKEZİ

Medipol Üniversitesi’nin BirGün’a açtığı tazminat davası, mahkeme tarafından reddedildi.

TCDD Misafirhanesi’nin ardından 1927 yılında yapılan 92 yıllık tarihi TCDD Müzesi binasının Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi’ne verildiğine ilişkin haber hakkında İstanbul 7. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 2020’de dava açıldı.

Medipol’ün avukatı Mustafa Doğan İnal, mahkemeye sunduğu dilekçede haberin asılsız olduğunu iddia etti. Üniversitenin itibarsızlaştırmak istendiği öne sürülen dilekçede, BirGün’ün 50 bin TL tazminat ödemesi talep edildi.

BirGün’ün avukatları ise görevde olan bir Bakan'ın kurucusu olduğu özel üniversiteye, Ankara'nın en merkezi yerlerinden biri olan TCDD binasının verilmesinin eleştirildiğine dikkat çekti. Mahkeme, davayı reddetti ancak Medipol’ün avukatı kararı istinafa taşıdı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi ise davanın açılmasına karar verdi.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ SINIRLARI İÇİNDE

Dosyayı tekrar değerlendiren İstanbul 7. Asliye Hukuk Mahkemesi, davanın reddine karar verdi.

Basın özgürlüğünün hatırlatıldığı kararda, “Davaya konu yayın bir bütün olarak değerlendirildiğinde, davalıların misafirhane binasının davacı tarafça kiralanmasını farklı yorumlayarak kişisel değer yargısını izhar ettiği, bu tür düşünce ve yorum açıklamalarına ilişkin eleştirilerin sert bir üslupla dile getirilmesinin fikir farklılıklarının doğal bir sonucu olduğu, dava konusu yayında kullanılan ifadelerin basın ve ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı, davacının kişilik haklarına saldırı boyutuna varmadığı anlaşılmıştır” denildi.