Habertürk’ün MHP’liler tarafından hedef alınmasından sonra Ankara Temsilcisi’nin işine son verilmesi ve ardından gelen istifayı değerlendiren Medya Ombudsmanı Bildirici, “Habertürk’ün çalışanlarını MHP’ye kurban vermesi, teslim olması demek oluyor” dedi.

Medya Ombudsmanı Bildirici: İktidara teslim oldular

Sercan Sinecan

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin 100 maddelik anayasa teklifini açıklamasını eleştiren Habertürk TV çalışanlarının işten çıkarılması ve istifa etmesine yönelik tepkiler sürüyor. Bahçeli’nin açıklamasının ardından MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, 4 Mayıs’ta sosyal medya hesabından Habertürk programcısı Ebru Baki’yi hedef gösterdi. Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir ise MHP’nin özür dilemesi gerektiğini ifade etti. Yönter daha sonra Aydemir’i hedef gösteren paylaşımlar yaptı. Devlet Bahçeli ise “Habertürk TV izlemiyorum” diye kanalı hedef gösterdi. Bu yaşananların ardından Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir, görevden alındı daha sonra kanalın Genel Yayın Yönetmeni Kürşad Oğuz istifa etti. Habertürk’ün sahibi Turgay Ciner ya da yetkililerden bu konuda bir açıklama yapılmadı. Öte yandan Ebru Baki’nin sunduğu ‘Para Gündem’ programı da yayından kaldırıldı.

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, MHP’li yöneticilerin hedef aldığı Habertürk’te yaşananları BirGün’e değerlendirdi. MHP’li yöneticilerin Habertürk’ü açıkça hedef aldığını belirten Bildirici, gazetecilere yönelik son dönemde yaşanan saldırıları hatırlattı. MHP’li isimler tarafından hedef gösterildikten sonra çok sayıda gazetecinin darp edildiğine değinen Bildirici, “Hiçbiri tesadüf olamaz. MHP yöneticileri kınama açıklamasında bile bulunmadı. Bu saldırıları sorgulamayan MHP ve AKP’nin ta kendisi. Bunlar bu siyasi iktidarın somut bir göstergesi” dedi.

SEBEBİ TAVIR ALMAMASI

Habertürk’le iktidarın doğrudan bir ilişki olmadığına dikkat çeken Bildirici şöyle konuştu: “Ara ara muhaliflerin de konuk olduğu yayınlar gerçekleşiyor. Bu da siyasi iktidarı ve özellikle MHP’yi rahatsız ediyor. Daha önce Bahçeli programa katılacak isimlerin kendilerine sorulmasını istemişti. Habertürk MHP’ye karşı net bir tavır almadı ama yine de kendi çizgisini sürdürdü. O nedenle de yine hedef aldılar” diye konuştu.

Anayasa teklifinin eleştirilmesinin yayıncılığa oldukça uygun olduğunun altını çizen Bildirici, MHP’li yöneticinin “Kudurdunuz” paylaşımında bulunmasının ise kabul edilemeyeceğini vurguladı. Aydemir’in MHP’lilere itirazını dile getirmesinin oldukça tutarlı bir davranış olduğunu söyleyen Bildirici, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gönül isterdi ki Aydemir’in bu davranışından sonra kanal yönetimi de onun ve Ebru Baki’nin arkasında durup Bahçeli’nin kampanyasına karşı açıkça tavır alabilseydi. Ama anlaşılıyor ki yönetim tavır alamadı ve işten çıkardı. İzleyiciler artık Habertürk’ün yayıncılığına nasıl güvenebilir? Habertürk’ün Kürşad Oğuz’u ve Bülent Aydemir’i MHP’ye kurban vermesi bu basın özgürlüğü tutumuna karşı teslim olması demek oluyor. Şimdiye kadar biraz farklı sesler görebiliyorsak bundan sonra göremeyeceğiz demek oluyor.”

SUÇ İCAT ETME DÖNEMİ

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından yapılan açıklamada ise “Gazeteciler için suç icat etmekten vazgeçin” denildi. Açıklamada, şunlar dile getirildi: “İktidar medyanın yüzde 90’ına sahip olmuştur. Patronlar da çalışanlarına sahip çıkmalı, iktidarın buyruklarına göre medyayı dizayn etmekten vazgeçmeli.”

***

Saldırılar da işten çıkarmalar da ilk değil

MHP ve AKP’nin hedef almasının ardından çok sayıda gazeteci işinden olurken birçoğu ise darp edildi.

Örnekler şöyle:

• 2017 yılında CNN Türk Ana Haber sunucusu olarak çalışan Nevşin Mengü Erdoğan’ın ABD ziyaretine dair yorumları nedeniyle işten çıkarıldı.

• Kanal D Ana Haber Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Aşçıoğlu CHP ve İYİ Parti grup toplantıları ve basın açıklamalarına yer verdiği için görevinden alındı.

• Eski Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ı eleştiren Sabah yazarlarından Sevilay Yükselir işinden çıkarıldı.

• İçişleri Bakanı Süleyman Soylu geçen günlerde BirGün’ü hedef alarak “PKK’lı Birgün Gazetesi, Hem yalan söylüyorsun, hem iftira atıyorsun” ifadelerini kullandı.

• MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın hedef gösterdiği gazeteci Levent Gültekin kısa bir süre sonra saldırıya uğramıştı.

• AKP-MHP blokunu eleştiren gazeteci Sabahattin Önkibar saldırıya maruz kalmıştı.

• Hedef gösterilen gazeteci Yavuz Selim Demirağ’a saldırı gerçekleştirilmişti.