Erdoğan'ın Özbekistan dönüşünde yaptığı açıklamaların ardından, Türkiye medya tarihinin en ilginç olaylarından biri yaşandı. AKP'li Cumhurbaşkanı'nın "Fiyatlar şekerde fena değil, yani şekerde öyle pahalı bir fiyat uygulaması yok" sözleri, Türkşeker'in yüzde 31 zam yapmasının ardından 'yukarıdan' gelen talimatla buhar oldu. İktidara yakın medya organları, Erdoğan'ın açıklaması ile şeker fiyatları arasındaki çelişkiye dikkat çekmek yerine, sözleri kamuoyundan gizledi.

Medyaya sansür talimatı: Erdoğan’ın sözleri büyük zamdan sonra buhar oldu!

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan'a gerçekleştirdiği ziyaretin sonunda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

BirGün yazarı Bahadır Özgür, Twitter hesabından, Erdoğan'ın soru-cevap bölümüne ait metnin "31 Mart Perşembe saat 14.00'a kadar ambargoludur!" notuyla bazı medya kuruluşlarına servis edildiğini yazdı.

Özgür'ün verdiği bilgiye göre, daha sonra Erdoğan'ın yapacağı konuşmaya ait, "Fiyatlar da şekerde fena değil, yani şekerde öyle pahalı bir fiyat uygulaması yok" ifadelerinin yer aldığı bölüm çıkartılarak tekrar servis edildi.

Böylece gönderilen ilk metinde yer alan şeker fiyatlarıyla ilgili bölüm, Türkşeker'in yaptığı yüzde 31'lik zammın ardından, buhar oldu.

Erdoğan'ın sözleri BirGün gibi bağımsız medya kuruluşlarının haberlerinde yer alırken, Hürriyet, Sabah, Yeni Şafak ve NTV gibi iktidara yakın yayın organları tarafından okuyucuya yansıtılmadı.

Haberlerden çıkarılan bölümün tamamı şu şekilde:

"Şekerde de biliyorsunuz fırsatçılar bazı yanlışlar yaptılar. Şekerle ilgili de gerek TÜRKŞEKER gerek Konya gerek Kayseri buralarda yine adımlarını olumlu istikamette atacaklar ve bu fırsatçılara bu üç önemli merkez fırsat vermeyecek. Mümkün olduğunca TÜRKŞEKER orijinli bir adımı inşallah şekerde de atacaklar. Bunun dışında da şu anda bizim şekerde ithale falan da ihtiyacımız yok. Mevcut imkanlar buna elveriyor. Fiyatlar da şekerde fena değil, yani şekerde öyle pahalı bir fiyat uygulaması yok. Bu da böyle devam ediyor. Ama şekerde fiyat piyasada balans ediliyor. Onun için de herhangi bir endişe taşımıyoruz."

TÜRKŞEKER ZAM AÇIKLAMIŞTI

Sabah saatlerinde Türkiye Şeker Fabrikaları (Türkşeker), şekerde yüzde 31 zam yapıldığını açıklamıştı. Bu zamla birlikte, kilogramı KDV dahil 5,96 TL'den satılan şekerin fiyatı 7,80 TL'ye yükselmişti.

Türkşeker’in yaptığı duyuruda, “Raf Fiyat Garanti (RFG) Sistemi kapsamında vatandaşlarımızın uygun fiyatla paketli kristal toz ve küp şekere ulaşmasını sağlayan Türkşeker, artan maliyetleri dikkate alarak şeker fiyatında güncelleme yapmıştır” denilmişti.