İktidarın birçok tartışmalı projeyi gizlemeyi, Saray’a yeni kadro açmayı ve cezalı baz istasyonlarına af getirmeyi amaçladığı düzenleme TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Muhalefet, hafta sonuna kadar ‘şerhlerini’ hazırlayacak.

Mega projeleri gizleyen teklif komisyondan geçti

BirGün ANKARA

AKP’li milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Muhalefetten pazar gününe kadar şerhlerini hazırlamaları istenirken teklifin Genel Kurul aşamasının ise sonraki hafta başlaması planlanıyor.

İktidarın başta “mega projeleri gizlemek” olmak üzere çok sayıda tartışmalı düzenlemeyi hayata geçirmek için hazırladığı teklifle ayrıca Saray’a yeni kadro açılacak, standartlara aykırı baz istasyonlarına “af” gelecek ve OHAL komisyonları yaygınlaşacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen 17 maddelik teklifin bir maddesi görüşmeler sırasında geri çekilirken kalan 16 madde, itirazlar eşliğinde Genel Kurul’a sevk edildi. TBMM Genel Kurulu’nda da değiştirilmemesi durumunda teklifin getireceği tartışmalı “yenilikler” şunlar olacak:

■ Baz istasyonları ve diğer kule ekipmanları için aranan ruhsat, teklifin yasalaşmasıyla yerini “izin belgesine” bırakacak. Standartların dışında, halk sağlığı açısından daha riskli baz istasyonlarının kurulması kolaylaşacak. Bu istasyonlardan ceza alanlara “af” gelebilecek.

■ Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’a eklenen geçici bir maddeyle net borç kullanımı tutarı Hazine ve Maliye Bakanı ve Cumhurbaşkanı tarafından artırılan net borç kullanım tutarının iki katı olarak uygulanacak.

■ Köy veya belde belediyesi iken mahalleye dönüşen ve büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunup ekonomik durumu, şehir merkezine uzaklığı, belediye hizmetlerine erişebilirliği gibi konular dikkate alınarak kırsal yerleşim özelliği taşıdığı tespit edilen mahalleler, kırsal mahalle kabul edilecek.


KAMUYA YENİ OHAL KOMİSYONLARI

■ OHAL sonucunda işinden uzaklaştırılan, öğrenim hayatı son bulan ya da benzer tedbirlere maruz kalan kişiler için OHAL Komisyonu’na alternatif olarak kamu kuruluşlarında çeşitli komisyonlar kurulacak. Mağdur olduğunu bildiren kişiler, bu komisyonlara başvurarak haklarındaki tedbirin kaldırılmasını isteyebilecek. Karar altı ay içinde açıklanacak.

■ Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde yürütülmesi gereken faaliyetlerin, bu merkez veya bölgeler dışında da yürütülmesine 11 Ekim’den itibaren bir yıl süreyle sınırlı olmak üzere, Sanayi ve Teknoloji Bakanı tarafından izin verilebilecek.