Megakent için tehlikeli günler kapıda

Dilara Şimşek

Sonbahar aylarında artması beklenen koronavirüs vakalarıyla ilgili büyükşehirlerde alarm verildi. Yaz hareketliliğinin sona ermesiyle birlikte, tatil bölgelerinden İstanbul’a dönüş başladı.

Uzmanlar, 16 milyon kişinin yaşadığı İstanbul’u tehlikeli günlerin beklediğini vurguladı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Sinan Adıyaman, İstanbul’da 2 hafta içinde artış beklendiğini vurgulayarak “Okullar açılıyor, tatil bölgelerinden ve memleketlerden İstanbul’a dönüş olacak. İstanbul’u bekleyen bir tehlikenin olduğunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.

Vakaların iki binlere yaklaştığına dile getiren Adıyaman, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı resmi verilerle kendilerine gelen bilgilerin aynı olmadığını kaydetti: “Filyasyonda sorun var, şeffaflık yok, hangi bölgede hangi semtlerde ne kadar hasta var ne kadar kayıp var belli değil. Vaka sayısı iki binlere doğru yaklaştı ve kayıplarda 70’li rakamlar geliyor. İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı ülkedeki vaka sayıları üzerine “Şu anda neredeyse İstanbul eşittir Türkiye” demişti. Bu bile Bakanlığın açıkladığı rakamlardan daha fazlasının İstanbul’da olduğunu gösteriyor.”

megakent-icin-tehlikeli-gunler-kapida-781623-1.



Hasta sayısı arttı

Kalp Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer ise son 1 aydır vaka sayısının megakentte artığını dile getirdi ve ekledi: “Bakanlık yüzde 30 oranında vakaların artığı, yüzde 42 oranında ise ağır vakaların artığını bildirmişti. Sahaya baktığımızda sahada da sayının ciddi oranda artığını görüyoruz. Yüzde 15-20 arasında günlük tanı konan hasta var. Nefes darlığı ve çarpıntı şüphesiyle gelen genç hasta grubuna baktığımızda antikor testinin pozitif olduğunu görüyoruz.”

megakent-icin-tehlikeli-gunler-kapida-781624-1.