Megakentin trafiği zehir solduruyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hava kalitesini gösterdiği haritada son günlerde İstanbul'un birçok llçesinde hava kirliliği tehlikeli boyutlara ulaştı. havaizleme.gov.tr adresindeki verilere göre kirliliğin yüksek olduğu ilçeler ana yollara yakın yerler. Bu ilçeler ise şöyle sıralandı: Kağıthane, Esenler, Kadıköy, Ümraniye, Başakşehir, Beşiktaş, Mecidiyeköy ve Avcılar.


Uluslararası Hava Kirliliği Önleme ve Çevre Koruma Birliği Başkanı Prof. Dr. Selahattin İncecik’e göre megakentte kirliliğin en önemli sebebi trafik. “Şu anda çözüm bekleyen en önemli sorunlardan bir tanesi dizel araçların bu kadar serbestçe şehrin her noktasına girebilmesi. Bunun önlenmesi lazım" diyen İncecik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyada her dakikada 13 insan hava kirliliği nedeniyle erken ölümle karşı karşıya kalıyor. Bunun en önemli adresi partiküller. En önemlisi çapı 2.5 mikron ve daha küçük partiküller. Bu partiküllerin başta trafik olmak üzere kaynağını biliyoruz. Trafikte yeni düzenlemeler yeni sınırlandırmalar yapılmalı. İnsanları toplu taşımaya, özellikle raylı sistemlere yöneltmek gerekiyor. Aksi takdirde PM 2.5 partikülü dış ortamda gezinen, yürüyen, duraklarda bekleyen her insanı etkileyeceği kaçınılmaz bir sonuçtur.”

KİRLİ HAVADA COVID YAYILIYOR

Akademik Solunum Derneği Başkanı ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu ise solunum yolu hastalıklarının tetiklenmesinde hava kirliliğinin ciddi bir faktör olduğunu kaydetti: "Kış aylarında özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde solunum hastalıklarından dolayı acile başvuruların çok arttığını gözlemlemiştik. Mesela hava kirliliğinin fazla olduğu günlerde Covid olanların daha şiddetli bir seyir gösterdiğini biliyoruz.” DHA