İstanbul’da konutların metrekare bedeli ülkenin geri kalanından yüzde 67 daha pahalı. Geçen yıla göre konut satışlarının yüzde 55,8 azaldığı İstanbul’da, bu ay kısmi toparlanma yaşandı. Beylikdüzü’nde konut satışlarının yüzde 135 artması ise dikkat çekti

Megakentte barınmak lüks

Ekonomi Servisi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) istatistik ofisi, İstanbul’un mayıs ayına ilişkin konu satış istatistiklerini yayımladı. Buna göre mayısta konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 55,8 oranında azaldı. Buna karşın sektör konut kredi faizlerinin düşmesiyle mayısta toparlanma sinyalleri verdi. Mayıs ayında konut satışları nisana göre yüzde 25 oranında artış kaydetti.

Öte yandan satılan konutların büyük çoğunluğunu ikinci el konutlar oluşturdu. Konut satışlarının yüzde 33,3’ü sıfır konut, yüzde 66,7’si ise ikinci el konut satışı oldu. Sıfır konut satışlarındaki daralma genel ortalamanın üzerinde oldu. Mayıs ayında önceki yılın aynı ayına göre sıfır konutlardaki daralma yüzde 65,4 olarak kaydedildi. İkinci el konut satışlarındaki azalma ise yüzde 48,7 ile sıfır konut satışlarından daha yavaş seyretti.
Mayıs ayında İstanbul’da 2 bin 546 sıfır konut, 5 bin 94 ikinci el konut satıldı.

En yüksek artış Beşiktaş’ta

Konut satışları geçen yıla göre sert şekilde daralsa da nisana göre toparlandı. İstanbul’un ilçeleri değerlendirildiğinde ise en yüksek satış artışı Beşiktaş’ta yaşandı. Metrekare fiyatlarıyla İstanbul’un en pahalı ilçelerinden olan Beşiktaş’ta nisanda 25 konut satılırken, mayısta bu sayı yüzde 160 artışla 65 olarak kaydedildi.

Beylikdüzü dikkat çekti

Öte yandan en fazla konut satışı gerçekleşen ilçe ise 956 adet satışla Esenyurt oldu. Esenyurt’u 703 satışla Beylikdüzü takip etti. Beylikdüzü’nde yaşanan artış ise dikkat çekti. Konut kredileriyle sektörün toparlandığı İstanbul’da satışların nisana göre en hızlı arttığı ikinci ilçe Beylikdüzü oldu. Nisanda 298 adet konut satılan ilçede mayısta satışlar yüzde 135 oranında artarak 703’e yükseldi.

İstanbul’da 2020 Nisan ayında ortalama konut metrekare fiyatları bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 13,5, mart ayına göre ise yüzde 0,6 artarak 5 bin 256 TL olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Türkiye genelinde de ortalama konut metrekare fiyatı artarak 3 bin 143 TL olarak gerçekleşti. Son verilerle İstanbul konutlarının metrekare bedeli böylece Türkiye’den yüzde 67 daha pahalı olarak kaydedildi.