Yandaş Mehmet Barlas, bugünkü yazısında art arda gelen zam dalgasını değerlendirdi. İktidarın, ‘istemese de’ zam yapmaya mecbur kaldığını savundu.

Mehmet Barlas: Devlet istemese de zam yapmaya mecbur kalındı

Yandaş Mehmet Barlas, art arda gelen zamlara ilişkin yaptığı değerlendirmelerde, "Normal zamanlarda enflasyon hissedilmez bile" iddiasında bulundu. Ülkenin içinde bulunduğu enflasyon döneminin 'normal zamanlara' hiç benzemediğini söyleyen Barlas, "Devlet, vatandaşın çok fazla etkilenmemesi için petrol ürünleri, doğalgaz ve elektriğe zam yapmamaya çalışsa da yılın ilk saatlerinde bir fiyat artışına mecbur kalındı” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sık sık dillendirdiği "faiz sebep, enflasyon sonuç" ‘tezi’ ısrarını, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) art arda faiz indirimine gitmesi izledi. Ekonomi yönetiminde alınan riskli kararlarla döviz kurlarındaki dalgalanmalar Türk Lirası'nın tarihi değer kaybına neden oldu. TL’deki değer kaybı yeni yılda da art arda zamları beraberinde getirdi. Elektrik ve doğalgaz başta olmak üzere yurttaşları ilgilendiren zamlar neredeyse her kalemde 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe girdi.

'NORMAL ZAMANLARDA ENFLASYON HİSSEDİLMEZ BİLE'

Sabah gazetesi yazarı yandaş Mehmet Barlas, ‘Enflasyon sorunu” başlıklı bugünkü yazısında Avrupa ülkelerinde yapılan zamlardan da örnek verdi, "Devlet, vatandaşın çok fazla etkilenmemesi için petrol ürünleri, doğalgaz ve elektriğe zam yapmamaya çalışsa da yılın ilk saatlerinde bir fiyat artışına mecbur kalındı" ifadelerini kullandı.

Yazısında, “Normal zamanlarda enflasyon hissedilmez bile” iddiasında bulunan Barlas, “Dünyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu enflasyon dönemi ise normal zamanlara hiç benzemiyor” dedi.

Barlas’ın yazısının ilgili kısmı şöyle:

"Toplumun en zor öğreneceği konulardan bir tanesi makro ekonomidir.

Bunun uzantılarında enflasyon, devalüasyon gibi olgular da var.

Normal zamanlarda enflasyon hissedilmez bile.

Herkesin geliri, giderini karşılar.

Bazılarının geliri de o kadar fazladır ki toplumun zenginleri böyle oluşur.

Dünyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu enflasyon dönemi ise normal zamanlara hiç benzemiyor.

DOĞALGAZ 2023'TE EVLERDE

Avrupa ülkelerinde ve ülkemizde doğalgaz ve petrol ürünlerine zamlar geldi.

Devlet, vatandaşın çok fazla etkilenmemesi için petrol ürünleri, doğalgaz ve elektriğe zam yapmamaya çalışsa da yılın ilk saatlerinde bir fiyat artışına mecbur kalındı.

Bazı eleştiriler görüyorum, "Hani Türkiye bir doğalgaz ülkesiydi, bu zamlar nereden çıktı?" deniliyor.

Evet, doğalgazla ilgili müjdeler verildi, ama bu enerji kaynağının evlere ulaşması 2023'ü bulacak.

Avrupalı ülkeler, Rus enerji kaynaklarına göbekten bağlı.

Peki biz de bağlı mıyız?

Şimdilik evet. 2023'ten sonra ise bu konuda bir rahatlama olacağını söyleyebiliriz."