17-25 Aralık sürecinde “Milletin a…. koyacağız” küfrü ile gündeme gelen Mehmet Cengiz, küfrünü rakibine ettiğini savundu, “Ben milletime aşığım, aşık!” dedi.

Mehmet Cengiz: ‘Ben milletime aşığım, aşık! Sanayi yönümle anılmak istiyorum’

Dünyada en çok kamu ihalesi alan ilk 10 şirket arasında bulunan Cengiz Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, 17-25 Aralık sürecinde ortaya çıkan tapelerde geçen “Milletin a…. koyacağız” küfrünü rakibine ettiğini savundu, “Ben milletime aşığım, aşık!” ifadelerini kullandı. Cengiz, muhalefetin “5’i çete” tanımlamasına da tepki göstererek, “Ben sanayi yönümle anılmak istiyorum” dedi.

TV100’de Cengiz Semercioğlu ve Ertuğrul Özkök’e konuşan Mehmet Cengiz, aldığı kamu ihaleleri ile ilgili şu savunmaları yaptı:

“Bizim işlerimizde inşaatın payı yüzde 8 ila 6 arasında değişiyor ciromuzda. İstanbul Havalimanı’nı beş ortak aldık. 10 milyar 200 milyon avroluk yatırım yapacağız. Yine 2 milyar avro kira ödeyeceğiz. Bunu topluyorlar, 32 milyar avro yapıyorlar hem bana yazıyorlar hem diğer ortaklarıma yazıyorlar. Yahu kardeşim bizim burada aldığımız iş adamı başı 2 milyar avro ve bunu başardık. Toplam 8 milyar avro para harcadık. İstanbul Yeşilköy Havalimanı bizden önce kaç para kira ödüyordu? 130 milyon avro. Ben ne ödeyeceğim devlete? 1 milyar avro. 22 milyar avroyu 25 yıl ödeyeceğim. KDV’yle beraber 25 milyar avro ediyor bu. Bunu nasıl algılamıyorlar? Bunu alıyorlar diyarlar ki 32 milyar avro sen aldın… Ulaştırma Bakanlığı 38 adet ‘yap işlet devret’ ihale yaptı. Ben yalnız ikisinden iş almışım. Birisi Kuzey Marmara Otoyolu… Yüzde 20 ortağım orada. 800 milyon dolar düşer bana. İkincisi havalimanıdır. Başka yok.”

Cengiz’in bu ifadelerine karşın Cengiz Holding, Dünya Bankası’nın Altyapı Yatırımlarına Özel Sektör Katılımı Veri Tabanı raporuna göre dünyanın en çok kamu ihalesi alan 4. şirketi. Cengiz Holding, Türkiye’de en çok kamu ihalesi alan şirketler içinde ise 2. sırada.

ÖZKÖK: BEŞLİ ÇETE HAKSIZLIK

Bu arada programda, Ertuğrul Özkök de Mehmet Cengiz’in “5’li çete” içinde anılması hakkında ‘analizlerini’ paylaştı. Özkök, “Sizin televizyonlarda, şurada, burada çete olarak değerlendirilmeniz, bana sorarsanız haksız bir şey. Bunu iş insanlarının üzerinden yapmamak lazım. İş adamına ‘beşli çete’ dediğin zaman onu da suç ortağı yapıyorsun. O bence doğru değil” dedi.

5'Lİ ÇETE İTİRAZI: NE ÇETESİ KARDEŞİM? BUNA İSYAN EDİYORUM

Konuşmasının devamında muhalefetin sıklıkla kullandığı “5’li çete” tanımlamasına itiraz eden Cengiz, “Ben Türkiye’de olmayan sanayi yaptım. Ben sanayi yönümle anılmak istiyorum. Siirt’te, Adıyaman’da Elazığ’da, Kastamonu’da, Konya’da Samsun’da… Dünyanın her yerinde sanayi tesisimiz var. İngiltere, Romanya, Azerbaycan, Kırgızistan, Polonya’da da varız… Tutturmuşlar bir çete, çete çete… Ne çetesi kardeşim? Buna isyan ediyorum. Benim üzerimden kimse siyaset yapmasın kardeşim. Bir insanın bir insanı sevmesiyle, arkadaş olmasıyla yorum yapmaya hakkın yok. Yorum delillerle, belgelerle yapılır. Bunların sonuna kadar gidersin buna da varım. Ben siyaset yapmıyorum, ben iş insanıyım. Ben siyasi gözlükle konuşamam. Ben siyasetçi değilim, anlatmak istediğim bu” dedi.

KÜFÜR AÇIKLAMASI

17-25 Aralık operasyonları sürecinde sızdırılan tapelerde “Milletin a…. koyacağız” küfrü hakkında da konuşan Cengiz, “Ben milletime aşığım, aşık! Beni tanıyanlar bilir, ben millete küfretmedim. Polis tape’lerinde yazıyor, rakibimi kastetmiştim, o rakibim de kendisini biliyor… Ama bunu ille de milletin gözüne sokmaya çalışıyorlar. Tapelerde diyor ki; ‘Rakibini kastediyor.’ Ama siz bunu illa da alıp bunu millete göstermeye çalışıyorsunuz. Bu millet beni seviyor kardeşim. Ben Seydişehir’i 2005 yılında aldım, 2004 yılında Eti Bakır’ı aldım. 2007 yılında 500 milyon dolara otel sattım ben bu ülkede. O zaman bölünme var mıydı da bu kadar saldırılar. ‘O fabrika kapanacak.’ Bunu inandırdılar halka. Allah aşkına kapandı mı?” ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU'NA ÇAĞRI

Cengiz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun elinde yanlış bilgilerin olduğunu savunarak şöyle devam etti:

“Avrupa’nın en modern fabrikasını yaptım, kalk özür dile. Benim Konya’daki CHP’lilerle en ufak bir sıkıntım yok. Ama Deniz Baykal heyet kurdu sağ olsun. Heyet kurdu geldi, fabrikamı inceletti. Aradı beni teşekkür etti. Dostluğumuz hala devam ediyor. Allah ona şifa versin. Hepimiz gideceğiz, bunlar kalacak bu ülkenin malı bunlar.”

“Keşke… Sayın Kılıçdaroğlu inanıyorum ki yanlış bilgilerle konuşuyor. Yanlış belgeler var elinde. Biz ona kendisine de haber gönderdik. ‘Gel kardeşim gezdirelim, yaptığımız işleri gör, ondan sonra çete yakıştırmasını yap.’ Ama öyle bir imkan olmadı. Keşke olsa. Davet ettik, kendisini bekliyoruz da… Kendisi Güneydoğulu. Ben Güneydoğu’nun en büyük yatırımcısıyım. Ben siyasete girmem ama girsem buradan gireceğim. Ya gel bir yaptıklarımızı görün, anlatalım derdimizi. İnşallah başarılı oluruz…”