"Türkiye Yüzyılı'nda Kürtler" başlıklı panelde konuşan eski AKP Milletvekili Mehmet Metiner, "Erdoğan’ın Kürt sorununu çözdüğünü" öne sürdü. Metiner, "Kürt sorunu Diyarbakır meydanında çözüldü. Erdoğan’a düşmanlık eden Kürt’ün Kürtlüğü şüpheli. Sen Amerika’nın Kürt’ü olabilirsin" dedi.

Mehmet Metiner: Erdoğan’a düşmanlık eden Kürt’ün Kürtlüğü şüpheli
Fotoğraf: Depophotos

Genel başkanlığını eski AKP Milletvekili Mehmet Metiner'in üstlendiği Demokrasi ve Birlik Derneği (DEMBİR-DEM), ‘Türkiye Yüzyılı’nda Kürtler’ isimli bir panel düzenledi.

AA'nın haberine göre, İstanbul Üsküdar’daki Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde bugün saat 13.30’da düzenlenen panele, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, DEMBİR-DER Genel Başkanı AKP’li Mehmet Metiner ve Öğretim Üyesi Siyaset Bilimci Doç. Dr. Abdurrahman Babacan konuşmacı olarak katıldı.

Panelde konuşan eski AKP Milletvekili Mehmet Metiner, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kürt sorununu çözdüğünü savunarak, “Kürt sorununu Karadenizli bir yiğit çözdü. O yiğidin adı Recep Tayyip Erdoğan'dır. Eğer bu ülkede bir Kürt, Kürt inkarını, asimilasyonunu sonlandıran, 90'lı yıllarda beyaz Toroslar ile özdeşleşmiş, zulüm düzenini paramparça eden Recep Tayyip Erdoğan'a karşı düşmanlık yapıyorsa ey Kürt kardeşim bilesin ki, Erdoğan'a düşmanlık eden Kürt'ün Kürtlüğü şüphelidir. Böyle bir Kürt hassasiyeti olmaz” dedi.

Kürtçenin kamusal alanda görünür kılındığını iddia eden Metiner, Kürtçe'yi tıpkı Arapça gibi devletin tanıdığını, bunun en önemli göstergesinin ise TRT Kürdi olduğunu savundu.

"KÜRT KARDEŞLERİMİZ TÜRKÇE’Yİ ANADİLLERİ OLARAK GÖRÜYOR"

Konuşmasında anadil konusuna da değinen Metiner, “Kürt kardeşlerimizin de Türkçe'yi tıpkı Kürtçe gibi kendi anadilleri olarak gördüğüne inanıyoruz” dedi ve şöyle devam etti: "Nedir bu resmi dil? Batı'ya ait ne kadar tanımlama varsa üzerimize boca etmişler. Tabelada Arapça yazılsa ne olur? Kürtçe yazılsa ne olur? Biz Türkçe'ye sadece resmi dilimiz olarak bakmıyoruz. Kürt kardeşlerimizin de Türkçe'yi tıpkı Kürtçe gibi kendi anadilleri olarak gördüğüne inanıyoruz. O yüzden yaşasın Türk ve Kürt kardeşliği diyoruz."

PERİNÇEK: DEMOKRATİK HAKLAR AÇISINDAN KÜRT MESELESİ ÇÖZÜLDÜ

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de Kürt sorununun, en başta Türkiye'deki Kürtlerin, demokrasi ve özgürlük isteyenlerin ortak mücadelesiyle demokratik haklar açısından çözüldüğünü savunarak, "20 yılda demokratik haklar açısından Kürt meselesi esas olarak çözüldü. Türkiye'nin 20 yıl öncesine baktığımızda eşitsizlikler, ayrımcılıklar ve haksızlıklar vardı. Onları hep birlikte yaşadık. Ret ve inkar vardı. İstiklal Savaşımızda ret ve inkar yoktur" dedi.

"Kürt sorunu, İsrail ve Amerika'nın sorununa dönüştü" diyen Perinçek, şunları söyledi: "Hepimizin mücadelesiyle, en başta da Türkiye'deki Kürtlerin, demokrasi ve özgürlük isteyenlerin ortak mücadelesiyle demokratik haklar açısından bu sorun çözüldü. İnkar kalktı. En çok inkar edenlerin bile artık bir hakikati kabul ettiğini görüyoruz. Ayrımcılıklar, hor görmeler kalktı. Kürtçeyle yazmak, öğrenmek amacıyla okulların ve enstitülerin oluşturulması gibi demokratik gelişmeleri beraber yaşadık. Demokratik haklar açısından olay büyük ölçüde çözüldü. Tabii ki kalıntıları var. Bunları önümüzdeki süreçte halledeceğimiz zaten görülüyor. Bu arada başka bir etken devreye girdi. Doğrudan doğruya dünya ölçeğinde bir etken. Kürt sorunu, İsrail ve Amerika'nın sorununa dönüştü."