Görevden alınan Ruhsar Pekcan’ın yerine Ticaret Bakanı olarak atanan Mehmet Muş, Berat Albayrak’a yakın bir isim olarak biliniyor. Muş, Albayrak’ın istifası ardından istifanın kabul edilmemesi yönünde açık tavır belirtmişti.

Mehmet Muş kimdir? Berat Albayrak’a yakınlığı ne düzeyde?

Kendi şirketinden başında bulunduğu Ticaret Bakanlığı’na ürün sattığı ortaya çıkan Ruhsar Pekcan görevden alınarak yerine eski AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş atandı. Muş, geçen kasım ayında istifa eden eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a yakın bir isim olarak biliniyor.

AKP Grup Başkanvekilliği görevine de Berat Albayrak’a yakınlığı nedeniyle getirildiği öne sürülen Muş, Albayrak’ın istifası ardından sosyal medyada açık tavır belirten isimlerden biri olmuştu. O dönemde AK Parti Grup Başkanvekili olan Muş, “Bakanımız Sayın Berat Albayrak çok zor bir süreçte görev üstlendi. Kendi ayakları üzerinde duran milli bir ekonomi için önemli adımlar attı. Özverili çalışmalarına bizzat şahidiz. Cumhurbaşkanımızın da tensipleriyle görevinin başında devam etmesini temenni ediyoruz” demişti.

AKP’nin geçen ay düzenlediği kongresi ardından oluşturulan yeni MYK'de eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a yakın olduğu belirtilen isimlere ise yer verilmemesi dikkat çekmişti. Önceki MYK'de Sosyal Politikalar Başkanı olan Fatma Betül Sayan Kaya, Grup Başkanvekili Mehmet Muş, MYK dışında bırakılmıştı.

Erdoğan’ın Berat Albayrak’A yönelik eleştirilere tepki gösterdiği dönemde yapılan bu hamle, Mehmet Muş’a kabinede yer verilebileceği iddialarını gündeme getirmişti.

MEHMET MUŞ KİMDİR?

Dr. Mehmet Muş 1 Mayıs 1982’de Trabzon Sürmene’de doğdu. İlk ve ortaöğrenimini İstanbul’da tamamlayan Muş, Doğu Akdeniz Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Daha sonra Washington State University School of Economic Sciences’de ekonomi alanında yüksek lisans yapan Muş, doktora öğrenimini Marmara Üniversitesi İktisat Tarihi Anabilim Dalında tamamladı.

Mehmet Muş, özel sektörde Bütçe Planlama Uzmanı olarak çalıştı. AK Parti İstanbul Gençlik Kolları teşkilatında görev alan ve çalışmalar yürüten Muş, sırasıyla, AK Parti İstanbul Gençlik Kolları İl Yönetim Kurulu Üyeliği, Ekonomi İşleri Başkanlığı ve Teşkilat Başkanlığı görevlerini icra etti.

Muş, 2011 yılında 24. Dönem AK Parti İstanbul Milletvekili oldu, 25, 26. ve 27. dönemlerde de İstanbul Milletvekilliği görevini sürdürdü. TBMM’de Dışişleri Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu, AB Uyum Komisyonu üyelikleri yapan Muş, NATO Parlamenter Asamblesi (NATOPA) Türk Grubu Üyeliği’nin yanı sıra AK Parti Genel Merkezi’nde Halkla İlişkiler Başkan Yardımcılığı görevlerini üstlendi.

2014 yılında AK Parti MYK üyeliğine seçilerek AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı ve Ekonomi İşleri Başkanlığı görevinde bulunan Muş, AK Parti’nin 2. Olağanüstü Kongresinde tekrar MKYK üyeliğine seçildi.

Muş, AK Parti Grup Başkanvekilliği, MYK üyeliği yaptı ve İstanbul Milletvekilliği görevini yürütüyordu.