Gazeteci Mehmet Y. Yılmaz, 19 Aralık 2000’de gerçekleştirilen ve bir katliama dönüşen Hayata Dönüş Operasyonu hakkında, “Hapishanelerdeki açlık grevleri zamanında devletin gazına çok geldik. Kendimizi kaptırdık diye düşünüyorum” dedi.

Mehmet Y. Yılmaz: Hapishanelerdeki açlık grevleri zamanında devletin gazına çok geldik

Gazeteci Işın Görmüş’ün YouTube kanalında gerçekleştirdiği söyleşilerin bu bölümdeki konuğu gazeteci Mehmet Y. Yılmaz oldu.

Bugüne dek 4 gazete ve 35 dergi yayınladığını söyleyen Mehmet Y. Yılmaz, “Bugün yayınlananlara gazete demek zor. Gazeteler zaten şimdi bir merkezden yönetiliyor gibiler. Aynı haberleri, aynı başlıklarla veriyorlar” dedi.

Mehmet Y. Yılmaz, meslek yaşamı boyunca zaman zaman kendisini eleştirdiğini söyledi ve Milliyet Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmenliği görevini sürdürdüğü dönemde gerçekleştirilen Hayata Dönüş Operasyonu hakkında konuştu. “Hapishanelerdeki açlık grevleri zamanında devletin gazına çok geldik. Kendimizi kaptırdık diye düşünüyorum” diyen Yılmaz, “Gazetecilik, zamana karşı yapılan bir iş olduğu için, zaman en büyük düşman. Zamana karşı yapılan her işte hata var. En güvenli kaynak bile yanıltabiliyor” ifadelerini kullandı.

HAYATA DÖNÜŞ OPERASYONU

Hayata Dönüş Operasyonu, Türkiye'de cezaevlerindeki sosyalist tutuklu ve hükümlülerinin, F tipi hücre sistemine ve tecrit uygulamasına direnmek için 20 Ekim'de başlattıkları açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerine karşı, 19 Aralık 2000 tarihinde, 20 cezaevine birden 10 bin güvenlik görevlisiyle yapılan operasyondur. Operasyonda 30'u tutuklu ve operasyona katılan 2 asker yaşamını yitirdi. Kimyasal silah da kullanıldığı değerlendirilen operasyonda yüzlerce kişi ise yaralandı veya kimyasal etkisiyle yandı.

F tipi cezaevlerinin mimarlarından olan ve Operasyon sırasında Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü görevinde bulunan Ali Suat Ertosun'a 2004 yılında AKP hükûmeti kararıyla Devlet Bakanı Cemil Çiçek tarafından 'Devlet Üstün Hizmet Madalyası' verildi.