Kaderine terk edilen esnaf ve çalışanlar bir araya gelerek KABARE’yi kurdu. Ankara’da kurulan platform, mekanların iflas eşiğinde olduğunu vurgulayarak iktidara seslendi: Ya bizi de açın ya da haklarımızı bize verin

"Mekanlar iflasın eşiğinde, ya açın ya da haklarımızı verin"

HABER MERKEZİ

Koronavirüs salgını nedeniyle aylardır kapalı olan, kaderine terk edilen esnaf ve çalışanlar bir araya gelerek Kafe-Bar-Restoran Çalışanları ve İşletmecileri Dayanışma Platformu’nu (KABARE) kurdu. Geçtiğimiz ay Ankara’da yüzün üzerinde işletme sahibinin kurduğu KABARE, yaşadıkları sorunları kamuoyuna ve hükümete duyurabilmek için çeşitli eylemler yapma kararı aldı.

Platform tarafından yapılan açıklamada yüzbinlerce insanın işsiz ve güvencesiz kaldığını, mekânların çöküşe terkedildiği vurgulandı. “Ya bizi de açın ya da haklarımızı bize verin” denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“AVM’lerin, otellerin, spor Salonlarının ve hatta kayak merkezlerinin açık olmasına rağmen kapanmak zorunda kalan mekânları iflas sürecine götürmekte. Yine aynı eşit olmayan koşullar, sosyo-ekonomik ve psikolojik bir çöküntü yaratmakta; bu nedenlerden kaynaklı intihar oranları hızlıca yükselmekte. Salgının mücbir sebep sayılmamasından kaynaklı birçok esnaf hacizlik durumda.”

MEKÂNLAR KAPALI AMA KİRA ÖDÜYORUZ

Açıklamada, mekânların kapalı olmasına rağmen kira ödemek durumunda bırakıldıkları ifade edildi: “Kapalı olmamıza ve para kazanamamıza rağmen doğalgaz-elektrik ve su faturaları gelmeye devam ediyor. Ödeyemezsek aboneliklerimiz iptal ediliyor. Aboneliğini dondurmaya çalışanlardan ise kapalı kaldıkları kadar ayın haracı talep ediliyor. Beklediğimiz destek, ‘esnafa sahip çıkılması, sahip çıkılamıyorsa da mekânların açılması.’ Emin olun bizler AVM'ler ya da kayak merkezleri kadar toplum sağlığına tehlike değiliz. Kafe-Bar-Restoran Çalışanları ve İşletmecilerinin özlük haklarının düzeltilmeli. Sabah 5 e kadar açık tutulabilen bar ruhsatlı mekânlar üzerinden yapılan mekan statüsü ayrımcılığına son verilmeli.”

ARTIK YÜRÜMEYE BAŞLADIK

KABARE’nin kuruluş amacı şu sözlerle anlatıldı:

“Kafe, Bar, Pub, Restoran, Kafeterya Çalışanları ve İşletmecileri olarak bir araya gelmemizin bir çok sebebi var. En önemlisi ise çok kötü zamanlardan geçtiğimiz bu dönemde dayanışmayı sağlayarak kamuoyunu oluşturmak ve yaşanan hak ihlalleri karşısında bir duruş geliştirmek. Gerek pandemi dönemi gerekse de normal zamanlarda eksikliği hissedilen Mekan Dayanışması size sesleniyor:

>>> Toplumsal yaşantının merkezinde olan mekanların yaşadığı sıkıntıları beraber aşabilmek,
>>> Özellikle pandemi döneminde zirveye ulaşan haksız uygulamaların, adalet yoksunu yaptırımların ve dev bir sektörün böylesine yok sayılmasının karşısında sadece biz mekân çalışanları ve işletmecilerinin değil toplumun da mağduriyeti ortaya koyabilmek ve bir dayanışma çatısı oluşturmak,
>>> Müzisyen, garson, işletmeci, grafitici yani bu alanda çalışan, emek eden ve hayatını kazanan her kim varsa bir araya getirerek bir birliktelik kurmak… Amaçlarıyla bir araya gelmiş ve artık yürümeye başlamış bir platformdur!"