Türkiye’yi kalıcı olarak terk edenler hakkında en duygusal tepkiyi AKP’li CB Tayyip Erdoğan vermişti:

-Giderlerse gitsinler!..

Gidenlerin çok büyük bölümü iyi okulları bitirmiş, iki yabancı dil konuşabilen yetenekli gençlerden oluşuyordu. Ülkede eksiklikleri kısa sürede hissedilecek olan doktorlar için de benzer bir “uğurlama” mesajı yayımlamıştı AKP’li CB Erdoğan:

-Açık konuşuyorum, açık konuşmayı severim. Gidiyorlarsa varsın gitsinler. Biz de üniversiteyi yeni bitiren doktorlarımızı buralarda istihdam ederiz. Buralar boş kalmaz merak etmeyin.

Herhalde bu söylemin çok faydalı olmadığı konusunda kendisini ikna edenler oldu ki, daha sonra sitemkâr bir yakınma ile şöyle dedi:

-Sırf daha iyi otomobile binmek, daha yeni telefon alabilmek, daha çok konsere gidebilmek için başka ülkelerin kapısına varanlara acıyarak bakıyoruz.

Dikkat edilirse burada hedef kitlenin, laik yaşamı tercih edenler olduğu hemen anlaşılıyor. Dünyevi arzuları öne koyanlar okkanın altına doğru itiliyor. Otomobil, telefon neyse de “daha çok konser” meselesi her şeyi açıklıyor.

Eğer “daha çok namaz kılmak için” deseydi o zaman muhafazakâr kesimi kastettiğini anlayabilirdik.

Erdoğan’ın hiç değinmediği bu kesimden de ciddi bir “yurdu terk et” hareketi de mevcut…

Haftalık Oksijen gazetesi yazarı Baran Can Sayın, pek fazla dikkat çekmeyen bu konuyu araştırıp etraflıca Oksijen sayfalarında yazdı:

“Türkiye’den ABD’ye kaçak göçte 2022 yılında rekor kırıldı. 2022’nin yalnızca ilk beş ayında ABD Gümrük ve Sınır Koruması (US Customsand Border Protection) tarafından 11 bin 827 Türk vatandaşı düzensiz göçmen yakalandı veya teslim oldu. Kurumun resmi internet sitesi üzerinden yayımladığı verilere göre 2021’de bu sayı 4 bin 899’ken 2020’de 2 bin 580’di. 2022’nin yalnızca mayıs ayında ise sınır devriyelerince yakalanan Türk vatandaşı sayısı 2 bin 638. Ki bu da bir rekor!”

Peki, 20 bini aşkın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bu kadar kitlesel olarak ABD’ye nasıl gidebiliyorlar?

Hikâye pek inanılacak gibi değil.

Ama gerçek!

Olayın ortasında Meksika var. Dışişleri Bakanlığı, turist olarak Meksika’ya gelmek isteyenlere internet üzerinden 30 günlük vize veriyor. Para falan da istemiyor. Sadece bir tek şart koşuyor:

-Meksika’ya havayolu ile geleceksiniz!

2019’dan bu yana Türkiye’den Meksika’ya 30 günlük vize ile gidip de bir daha geri dönmeyen Türklerin sayısı 20 bini geçmiş bulunuyor.

Türkiye’den Meksika’ya olan mesafe 11 bin kilometre… Bu uzun yolu aşanlar arasında Çorumlular ve Ağrılılar başı çekiyorlar.

Çorum’un Alaca ilçesinden düzenli bir göçmen akını var. Ağrı’nın da Yukarı Ağadere köyü, madalyayı hak edecek kadar köylüsünü Meksika üzerinden ABD’ye yollamayı başarmış.

Çorum Alaca Belediye Başkanı Halil İbrahim Şaltu “İlçemizden ABD’ye yapılan bu göçler 1980’li yılların başında başladı. Oraya ilk gidenler de bir hayli başarılı oldu. ABD’de çok sayıda Alacalı iş insanı var” diyerek en uzun yasadışı yolun köklerini izah ediyor.

Proje uygulaması da şöyle gelişiyor. Türkiye havaalanlarından aktarmalı olarak Meksiko’ya geliniyor. Sonra ABD sınırındaki Meksika yerleşimlerine ulaşılıyor. Taksiyle sınıra kadar gidip tel örgülerin yırtılmış olan yerlerini bulup oradan ABD’ye geçiliyor.

Türkiye’den destansı bir kaçış rotası olan bu macera ilerde tarihe şu başlıkla geçecektir:

-Meksika’da 20 bin Türk!