Meksika Yüksek Mahkemesi, yargılama süresinde tutuklu kalmanın ceza almakla eş değer olduğunu gerekçe göstererek dolandırıcılık, kaçakçılık ve vergi kaçırma suçları şüphelilerinin tutuklu yargılanması uygulamasına son verdi.

Meksika’da dolandırıcılık, kaçakçılık ve vergi kaçırma suçlarında tutuklu yargılama yapılmayacak
Fotoğraf: AA

Meksika Yüksek Mahkemesi, kaçakçılık ya da vergi kaçakçılığıyla suçlanan kişilerin tutuklu yargılanması uygulamasını iptal etti.

Mahkeme, Meksika'da duruşmaların genelde yıllar sürdüğünü belirterek duruşma süresince hapiste olmanın, suçlu bulunmadan ceza almakla eş değer olduğunu bildirdi.

Devlet Başkanı Lopez Obrador'un "kefalet yok, hapis var" politikasına karşı tutuklu yargılanma zorunluluğunu iptal eden mahkeme, bunun yerine savcıların, yargılanan kişilerin serbest bırakılmaması için geçerli nedenlerle yargıçları ikna etmeleri gerektiğini açıkladı.

Bunun yanı sıra yargıçların, diğer suçlardan yargılanan kişilerin de tutuklu yargılanmaması ihtimali konusunda, ilerleyen günlerde oylama yapabileceği bilgisi paylaşıldı.

OBRADOR TUTUKLU YARGILAMAYI ZORUNLU HALE GETİRMİŞTİ

Lopez Obrador ise Yüksek Mahkemeni kararını eleştirdi. Obrador, yaptığı açıklamada, "Hakimler, yargıçlar ve sulh hakimleri nasıl beyaz yakalı suçluları savunabilir? Para kazanmak nasıl adaletin üstüne çıkabilir" ifadelerini kullandı.

Obrador, uyuşturucu ve diğer suçlardan şüphelileri, prosedür ve teknik nedenlerle serbest bırakan yargıçları suçladı.

Meksikalı savcıların tehdit ve düşük maaş nedeniyle genellikle güçlü dosyalar hazırlayamadığını söyleyen Obrador, "Yargıçlar, şüphelileri dava dosyalarının zayıf olması sebebiyle serbest bırakabiliyor" dedi. Obrador, 2019'da pek çok suç için tutuklu yargılanmayı zorunlu hale getirmişti. Ayrıca kefaletle serbest kalma seçeneği de kaldırılmıştı.

Meksika'da bir suçla itham edilen her 10 kişiden sadece ikisinin suçlu bulunduğu, bunun, yargılanmayı bekleyen yaklaşık 92 bin şüpheliden yaklaşık 75 bininin hapishanede yıllar geçirmesine rağmen mahkum edilmeyeceği anlamına geldiği ifade ediliyor.

(AA)