Meksika’da Haziran ayında yapılacak parlamento ve belediye seçimleri öncesinde 66 siyasetçi suikaste uğrayarak öldürüldü. Güvenlik Bakanı Rosa Rodriguez, işlenen cinayetlerde uyuşturucu çetelerinin parmağı olduğunu ve nüfuzlarını artırmak için gerçekleştirdiklerini belirtti.

Meksika'da Haziran'da düzenlenecek seçimler öncesi 66 siyasetçi öldürüldü


DIŞ HABERLER SERVİSİ

Meksika, son dönemlerde çok sayıda suikast olaylarına sahne oluyor.

Ülkede Haziran ayında yapılması planlanan parlamento ve belediye seçimlerine, siyasetçi suikastleri damgasını vuruyor.

Eylül ayından bu yana ülkede toplamda 66 siyasetçi öldürülürken, cinayetlerden 2’si geçen hafta yaşandı.

Uyuşturucu çetelerinin ve diğer suç örgütlerinin gerçekleştirdiği, insan kaçırma, cinayet ve tehdit eylemleri ülkede her seçim öncesi yaşanmaya başlandı.

Güvenlik Bakanı Rosa Rodriguez, çetelerin nüfuzlarını artırmak için işlediğini öne sürdüğü suçlarla ilgili, "Suç örgütleri yıldırma yoluyla ve siyasi nüfuzlarını artırarak faaliyetlerini güçlendirmeye çalışıyorlar" dedi.

Rodriguez, Guero ve Oaxaca, Veracruz, Aşağı Kaliforniya, Jalisco, Guanajuato ve Morelos eyaletlerinde 66’sı cinayet olmak üzere toplamda 73 siyasi şiddet vakası yaşandığını duyurdu.

Başbakan ise geçen hafta yaptığı açıklamada, hükümetin 6 Haziran ulusal, bölgesel ve yerel seçimler öncesinde adayların güvenliğini artırma sözü verdiğini belirtti.

Meksika’da politikacılar karteller tarafından sık sık suikaste maruz kalıyorlar.

Meksika’daki son seçimlerde en yüksek oyu alan Kurumsal Devrimci Parti üyesi Alejandro Dominguez, Chihuahua Eyaletindeki Nuevo Casas Grandes Belediyesi’nin başkanı olmak isteyen Uriel Gonzalez'in, geçen perşembe akşamı, öldürüldüğünü söyledi. Dominguez, yetkililerden suikastın faillerinin bulunması için hızlı bir soruşturma talep ederek cinayetin arkasında kartellerin bulunduğuna işaret etti.

2006-2020 ARASI 200’DEN FAZLA SİYASETÇİ ÖLDÜRÜLDÜ

Lopez Obrador’u iktidara getiren 2018 seçimleri kampanyaları sırasında 150’den fazla siyasetçi uyuşturucu çeteleri ve diğer suç örgütleri tarafından katledilmişti.

Meksika Yerel Yönetimler Birliği, yaşanan siyasetçi cinayetleriyle ilgili açıklama yapmış ve 2006 ile 2020 arası 200’den fazla siyasetçinin öldürüldüğünü duyurmuştu.

Ülkenin resmi verileri ise hükümetin ‘uyuşturucuya karşı mücadele’ kampanyasını başlattığı 2006 yılından beri 300 binden fazla kişinin şiddet eylemleri sonucu öldürüldüğü açıklamıştı.

Ülkede yaklaşık 94 milyon Meksikalı, 500 milletvekili, 30 eyalet konseyi üyesi, binlerce belediye başkanı ve diğer yerel yetkilileri seçmek için Haziran ayında sandık başına gidecek.