Meksika Devlet Başkanı López Obrador’un başkanlık sarayının etrafına barikat örmesi kararı, kadınların sert tepkilerine neden oldu. Başkanın ‘barış duvarı’ olarak tanımladığı barikatlar için kadınlar, “Bu duvarları koruduğunuz gibi bizi korusaydınız, birçok kadın ölmeyecekti” dedi.

Meksika'da kadınlar, başkanlık sarayının etrafına örülen duvarları protesto etti

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Meksika’da Devlet Başkanı López Obrador’un talimatıyla başkanlık sarayının etrafına örülen barikatlar, kadınlar tarafından günlerdir protesto ediliyor.

Dünya Kadınlar Günü’nde ülkede yaşanan kadın cinayetlerini ve kadına şiddeti protesto etmek için yürüyüşler düzenleyen kadınlar, polisin sert müdehalesiyle karşılaştı.

Eylemde polisin kullandığı gaz bombası ve göz yaşartıcı gazlar sonucu onlarca kadının yaralandığı duyuruldu.

Meksiko City Polis Teşkilatı sözcüsü Marcela Figueroa, protestolarda şimdiye kadar, 62 polis ve 19 sivilin yaralandığını söyledi.

"ASIL KORKULMASI GEREKEN BİZ DEĞİLİZ KARTELLERDİR"

Ülkedeki uyuşturucu kartellerinin kontrol ettiği yerlerde basit güvenlik önlemleriyle seyahat eden başkanın sarayın etrafına ördüğü duvarlara kadınlar, “Asıl korkulması gereken biz değiliz, kartellerdir” yazılı dövizler taşıdı.

Meksika’daki resmi verilere göre, geçtiğimiz yıl 939 kadın erkekler tarafından katledildi.

Eylemlere katılan bir kadın, The Guardian’a verdiği demeçte, “Bu duvarları koruduğunuz gibi bizi korusaydınız, birçok kadın ölmeyecekti” dedi.

Ayrıca kadınların seslerini yükseltmesiyle ilgili konuşan başka bir kadın ise “İspanyolca’da bir sözümüz var ‘sessiz olduğunuzda daha güzel görünüyorsunuz’ diye ancak biz feministler sessiz olduğumuzda daha iyi görünmediğimize karar verdik çünkü sessiz olduğumuzda kimse bizi görmüyor ve kimse bizi dinlemiyor” diyerek eylemlerin devam edeceği sinyalini verdi.