Meksika'da, kadınların kürtaj hakkı mücadelesinde kazanım

Dış Haberler Servisi

Meksika'da kadınların uzun süredir yürüttüğü kürtaj hakkı mücadelesi kazanımla sonuçlandı. Meksika Ulusal Adalet Yüksek Mahkemesi (SCJN) kürtajın suç sayan yasanın anayasaya aykırı olduğuna ve kürtaj için uygulanan prosedürlerin suç olmadığına karar verdi.

Coahuila eyaletinde açılan bir dava üzerinden pybirliğiyle alınan karar gereği, hamileliğin ilk aşamasında gönüllü kürtaj yapan veya kürtaj yaptıran kişiye hapis cezası öngören 196'ıncı madde geçersiz kılındı.

Mahkeme Başkanı Arturo Zaldivar, kararın "ülkedeki tüm yargıçlar için zorunlu bir kriter oluşturduğunu" ifade ederken Yüksek Mahkeme yargıcı Luis Maria Aguilar, "Bu, kadın hakları için tarihi bir adım" açıklaması yaptı.

Kadınlar kararı mahkeme önünde yaptıkları eylemle kutlarken ülkedeki feminist grup GIRE de yaptığı açıklamada, "feministler için tarihi bir an" diyerek, “Bu karar yalnızca Meksika'yı değil kürtajın yasak olduğu Güney Amerika ülkelerini de etkileyecek" dedi.

Meksika'da 32 eyaletten yalnızca Meksiko, Oaxaca, Hidalgo ve Veracruz'ta kürtaj hakkı yasal güvence altındayken diğer eyaletlerde kürtaj yapan ve yaptıranlar hakkında üç yıla kadar hapis cezası isteniyor.