Boğaziçi Üniversitesi İçin Mezunlar Girişimi, görevden alınan kayyum rektör Melih Bulu'nun tezlerindeki intihalleri tespit edip YÖK'e gönderdi ve akademik unvanlarının geri alınmasını istedi.

Melih Bulu'nun intihalleri 45 sayfa tuttu: Akademik unvanları geri alınsın talebi

Boğaziçi Üniversitesi İçin Mezunlar Girişimi üyeleri, hazırladıkları 45 sayfalık raporla Melih Bulu’nun doktora ve yüksek lisans tezlerindeki intihalleri tespit etti. Aralarında Avrupa ve ABD'de yaşayan bilim insanlarının da bulunduğu girişim üyeleri, Bulu'nun tüm akademik unvanlarının alınmasını talep etti.

Sözcü'den İsmail Saymaz'ın haberine göre intihal raporunu 26 Haziran'da YÖK'e gönderen mezunlar intihallerin onaylanması halinde Melih Bulu'nun akademik unvanlarının geri alınmasını istedi. Raporu, Cumhurbaşkanlığı'na da gönderen Avukat Hüseyin Cimşit, 30 günlük sürede yanıt verilmezse Bulu hakkında intihalden suç duyurusunda bulunacağını belirtti.

Raporda Bulu’nun doktorasında 32 kaynaktan yapılan 70 ayrı alıntıda intihal bulgusu olduğu, 59 alıntıda fikir sahibi kişiye ve esere atıfta bulunulurken tırnak işareti kullanılmadığı, bu şekilde 59 adet yanıltıcı referansın olduğu saptamalarına yer verildi. Ayrıca kelimesi kelimesine yapılan dört alıntı ise başkasına ait olduğu belirtilmeden ve kaynakçada anılmadan kullanıldığı belirtildi. Alıntıların tezin 40 sayfasına dağıldığı ve yüzde 30’unu oluşturduğu sonucuna varıldı.