Melih Gökçek ile Mustafa Tuna'nın kavgası Meclis gündeminde

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Levent Gök, eski Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Tuna'nın kavgasını Meclis'e taşıdı. Gök, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "Önceki ve şuanda görevde bulunan Ankara Büyükşehir Başkanlarının ortaya attığı iddiaların araştırılması için gereğini yapacak mısınız?" diye sordu.

"Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Tuna katıldığı bir televizyon programında belediyenin hafriyat gelirinin kendi döneminde aylık 30.000 TL’den 15 Milyon TL’ye yükseldiğini iddia etmiştir" diyen Gök, "Mustafa Tuna’nın göreve gelmesinden önce Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin hafriyat işlerinin sonradan adı Osmanlıspor olarak değiştirilen Ankaraspor tarafından üstlenildiği bilinmektedir. Önceki Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in oğlunun yöneticiliğini üstlendiği Ankaraspor A.Ş’nin hesapları 2005 ve 2006 yıllarında Sayıştay tarafından incelendiğinde Büyükşehir Belediyesi bütçesinden 6 Milyon TL’nin Ankaraspor’a aktarıldığı, bu paranın Belediye’ye iş yapan müteahhitlerin yaptığı bağış ve hafriyat ödemelerinden elde edilen gelir olduğu anlaşılmıştır" ifadelerini kullandı.

CHP'li Gök, "Süreçte suçlanan önceki Büyükşehir Belediyesi Başkanı İ. Melih Gökçek ise sosyal medya ve televizyon aracılığıyla yaptığı açıklamalarda Belediye’nin hafriyat gelirlerinin Mustafa Tuna’nın ifade ettiği tutarlarda olmadığını, kendi dönemindeki hafriyat gelirlerinin de çarpıtılarak açıklandığını iddia etmiştir. Bütün ifade, söylem ve olayların geçmişi dikkate alındığında konuya ilişkin halkımızın aydınlatılması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Aslen Ankara Halkına ait olan milyonlarca liranın akıbeti bilinmemektedir" dedi.

Levent Gök, Bakan Murat Kurum'dan şu soruların yanıtını istedi:

>> 1994 – 2018 yılları arasında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin hafriyat işleri için anlaştığı bütün üst ve alt yüklenicileri açıklar mısınız?

>> 1994 – 2018 yılları arasında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin hafriyat işlerinden elde ettiği gelirleri aylık temelde açıklar mısınız?

>> 2005 ve 2006 yıllarında gerçekleştirilen Sayıştay incelemelerinde ortaya çıkan para transferlerine ilişkin herhangi bir soruşturma yürütülmüş müdür? Eğer yapıldıysa soruşturma kapsamında alınan sonuçları, uygulanan ceza ve yaptırımları açıklar mısınız?

>> Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin hafriyat işlerinden elde ettiği gelire ilişkin yapılan açıklamalarda ortaya atılan tutarlar arasında büyük bir uçurum bulunmaktadır. Önceki Belediye Başkanı’nın görev süresince gelirin oldukça düşük olduğu gözlemlenmektedir. 1994 – 2017 yılları arası gelirlerde yaşanan kayıplar için geriye dönük bir araştırma yapılması düşünülmekte midir?

>> Önceki ve şuanda görevde bulunan Ankara Büyükşehir Başkanlarının ortaya attığı iddiaların araştırılması için gereğini yapacak mısınız?

>> Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin hafriyat işlerinden elde ettiği ancak akıbeti tespit edilemeyen gelir kaç Türk Lirası’dır?

>> Gerçekleşen kamu zararı sorumlularından tahsil edilecek midir?