Yabancı düşmanlığıyla bilinen aşırı sağcı Meloni’nin ilk icraatı sığınmacılara kapıları kapatmak oldu. Meloni’nin göçmenleri ‘seçmesi’ Paris ile olan ilişkileri de gerdi.

Meloni hiç şaşırtmadı: İlk icraatı sığınmacılara kapıları kapatmak!
Fotoğraf: AA

Dış Haberler Servisi

İtalya’da 25 Eylül'deki seçimlerin ardından ülkenin başına geçen ilk kadın başbakan olan aşırı sağcı Giorgia Meloni’nin ilk icraatı göçmenleri ölüme terk etmek oldu. Faşist lider Benito Mussolini hayranlığıyla bilinen İtalya'nın Kardeşleri Partisi'nin (FdI) lideri Meloni, bir tarfatan göçmenleri taşıyan gemilere limanları kapatırken diğer taraftan da bu tavrı eleştirenleri suçladı.

Meloni, liderlik ettiği sağ koalisyon hükümetinin yüksek enerji maliyetlerine karşı ailelere ve işletmelere yeni destek paketini açıkladığı basın toplantısında, göç meselesinden dolayı gerilen İtalya-Fransa ilişkilerini değerlendirdi. Meloni, göçmenleri kurtaran STK gemilerine limanlarını açmakta direnen İtalya'nın davranışını "anlaşılmaz tercih" olarak niteleyip, İtalya’dan alacağı 3 bin 500 göçmene ilişkin yeniden yerleştirme programını durduran Fransa'ya ve Avrupa'ya tepki gösterdi.

Sağcı lider Paris'in tepkisinin hatırlatılması üzerine, "Fransız hükümetinin benim açımdan anlaşılmaz ve haksız olan agresif tepkisinden çok etkilendim. Kamuoyunun bir kısmının da bundan az da olsa etkilendiğini düşünüyorum" dedi.

TÜRKİYE ÖRNEK

Bu noktada AB ile Türkiye arasında 2016'da imzalanan göç anlaşmasını hatırlatan Meloni, "Doğu rotasındaki göçmen gelişlerini yönetmek için Türkiye'ye milyarlarca avro harcadık, biz İtalyanlar buna yüz milyonlarca avroyla katıldık. Burada da bir Avrupa ölçeğinde çözümün inşa edilmesini istiyorum. AB içinde herkesin aynı haklara sahip olduğunun teslim edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Başbakan Meloni, İtalya'nın artık daha fazla bu konuyla tek başına ilgilenebilecek durumda olmadığını, Avrupa ölçeğinde bir çözüm gerektiğini vurguladı. Meloni'nin açıklamaları Paris ve Roma arasındaki gerilimi tırmandırdı.

***

NE OLMUŞTU?

İtalya’nın, bu hafta içinde Akdeniz’de göçmenleri kurtaran 4 STK gemisine önce limanlarını açmakta direnmesi, ardından da liman verdiği 3 geminin 2’sindeki göçmenleri acil sağlık koşullarına göre "seçerek" tahliye etmesi, söz konusu 4 gemiden 1’ine limanlarını açan Fransa’nın sert tepkisini çekti.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 10 Kasım’da yaptığı açıklamada, İtalya’nın STK gemilerini kabul etmemesindeki ısrarın "anlaşılmaz bir tercih" olduğunu kaydetmişti.

"İtalya’yı sorumlu bir Avrupa devleti gibi davranmamakla" suçlayan Darmanin, Fransa’nın İtalya’dan göçmenleri yeniden yerleştirme programı çerçevesinde alacağı 3 bin 500 göçmenin alımını askıya aldığını duyurmuştu.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de Fransa’nın bu tepkisini "orantısız" bulduğunu söylemişti.