Oxford Üniversitesi'nden bilim insanlarının araştırmasına göre kadınlarda hormon tedavisinin meme kanseri açısından yarattığı ek risk, tedavi bittikten sonraki 10 yılda da sürüyor

Meme kanseri riski hormon tedavisiyle artıyor


Yeni bir araştırmaya göre kadınlarda menopoza yönelik hormon tedavisinin meme kanseri açısından yarattığı ek risk, tedavi bırakıldıktan sonra 10 yılı aşkın süre devam ediyor.

Araştırmayı yürüten Oxford Üniversitesi'nden bilim insanları, hormon tedavisinin yol açtığı meme kanseri riskinin daha önce düşünüldüğünden iki kat yüksek olduğu sonucuna vardı. Buna bağlı olarak, Batılı ülkelerde 1990'lı yıllarda menopoza yönelik hormon tedavisinin yol açtığı meme kanseri vakalarının bir milyon civarında olduğu tahmin ediliyor.


50 kanserden 1’inin sebebi

Yapılan araştırmaya göre, menopoza yönelik hormon tedavisi görmeyen her 100 kadından 6'sında, 50 ila 69 yaşları arasında meme kanseri çıkıyor. 5 yıl boyunca her gün karma (östrojen-projestaten) hormon tedavisi gören 100 kadına bakıldığında ise meme kanserine yakalananların sayısı 8'e yükseliyor. Bu, karma hormon tedavisi gören her 50 kadından birinin açıkça bu tedavi yüzünden kanser olması anlamına geliyor.

Uzmanlar menopozun yol açtığı rahatsızlıkları şiddetli yaşayan bir kısım kadın için hormon tedavisinin vazgeçilmezliğini sürdürdüğünü, ancak riskler göz önüne alınarak mümkün olan en kısa süre de ve etkili olabilecek en düşük dozda tedavi yoluna gidilmesi gerektiğini söylüyor.

Oxford Üniversitesi'nden Profesör Valerie Beral, riskin her yaştaki hastada aynı olduğuna dikkat çekerek, "Eğer hormon tedavisi 50 yaşın altında başlamışsa risk oluşturmayacağı gibi bir inanç vardı. Ama bu doğru değil. Bu yaygın bir efsane” dedi.