Google Play Store
App Store
Memleket adaleti aradı

Hazırlayan: Dilan ESEN

Tüm dünya salgınla mücadele ederken yurttaşlar, mum ışığında adalet aradı. Hak, hukuk ve adalet arayışı hiç bitmedi. Memleketin dört bir yanındaki adliyelerde kalabalık hiç azalmadı. Bu yılın pencereleri açıp içeriyi gökle dolduracağımız bir yıl olması dileğiyle…

HÂLÂ SONUÇ YOK

10 Ekim Katliamı: Ankara Garı’nda 10 Ekim 2015’te IŞİD’in gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin 16 firari ve ‘insanlığa karşı işlenen suç’tan yargılanan Erman Ekici’nin davası sekizinci duruşmayı geride bıraktı. Dava avukatları, mahkemenin istediği belgelerin emniyet müdürlükleri tarafından gönderilmediğini söylüyor.

Suruç Katliamı: Urfa Suruç’ta 33 kişinin hayatını kaybettiği IŞİD’in bombalı saldırısına ilişkin davada sanık sandalyesi hâlâ boş. Urfa Adliyesi 5’inci Ağrı Ceza Mahkemesi’ndeki 16’ncı duruşmadan önce IŞİD bayrağıyla yakalanan Abdullah Ömer Aslan hakkında yürütülen soruşturmaya takipsizlik kararı verildiği ortaya çıktı.

Sivas Katliamı: Zaman aşımına uğrayan Sivas Katliamı davasında dosyası ayrılan 3 firari sanığın yargılanmasına da Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediliyor. 22 duruşmayı geride bırakan davada, avukatların talepleri reddediliyor.

ADALETE AÇIZ

Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) 2020’nin ilk 9 ayında en çok başvuru adil yargılanma hakkı konusunda oldu. 2012’den 2020 Eylül’e kadar toplamda 285 bin 220 başvuru yapılırken bunlardan 220 bin 202’si ‘kabul edilmedi’. AYM istatistiklerin göre en çok 3 başvuru şu başlıklara oldu:

► Adil yargılama hakkı: Yüzde 55
► Mülkiyet hakkı: Yüzde 25,9
İfade özgürlüğü: Yüzde 5,7

KATLİAM FAİLLERİ SERBEST

Ülkedeki cezaevlerinde 604’ü ağır olmak üzere toplam bin 605 hasta tutuklu bulunuyor. Bu yılın ilk 9 ayında 20 hasta tutuklu yaşamını yitirirken AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sivas Katliamı faillerinden Ahmet Turan Kılıç’ı affetti.

GERİYE CEZASIZLIK KALDI

Berkin Elvan: Gezi Direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeği sonucu 269 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren Berkin’in davasında Mahkeme Başkanı’nın Yargıtay’a atanması avukatlar tarafından dosyaya açık müdahale olarak değerlendirildi. Davada savcının esas hakkındaki mütalaasını vermesi bekleniyor.

Ahmet Atakan: Gezi Direnişi sırasında hayatını kaybeden Ahmet’in ölümüne ilişkin yürütülen soruşturmada gaz bombalarının üzerinde gencin kanına rastlanmasına rağmen 7 polisin soruşturulmasına Hatay Valiliği tarafından izin verilmedi.

Medeni Yıldırım: Diyarbakır Lice’de 2013’te kalekol protestosunda açılan ateş sonucunda yaşamını yitiren 19 yaşındaki Medeni Yıldırım’ın öldürülmesine ilişkin açılan davada sanık Adem Çiftçi’nin tutuklanması yönündeki talep reddedildi.

memleket-adaleti-aradi-823914-1.

HAKİKAT, ADALET VE AKIBET…

Cumartesi Anneleri’nin mücadelesi bu yıl da sürdü. 700’üncü hafta eyleminde polisin sert müdahalesine maruz kalan Cumartesi Anneleri ile kayıp yakınlarına 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Ayrıca Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından 2018’den beri yasaklanan Galatasaray Meydanı’na 800. haftada çiçek bırakmak isteyen Cumartesi Anneleri’ne polis müdahale etti.

ELİMİZ YÜREĞİMİZDE ADALETİ BEKLİYORUZ

Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Dört Ayaklı Minare’nin önünde yapılan basın açıklaması sırasında 28 Kasım 2015’te öldürüldü. Yaklaşık 4 yıl süren soruşturmanın ardından nihayet ekim ayında dava başladı. Elçi Ailesi’nin avukatlarının reddi hâkim talebi ise kabul edilmedi. Elçi’nin eşi Türkan Elçi duruşmada okuyamadığı mektubunda, “Elimiz yüreğimizde, kulaklarımız kirişte adaletin sesini beklemekteyiz” dedi.

memleket-adaleti-aradi-823913-1.

ADALETİN ÖLÜM ORUCU

Grup Yorum üyesi Helin Bölek konser yasaklarının son bulması talebiyle başlattığı ölüm orucunun 288’inci gününde, İbrahim Gökçek ise 323’üncü günündeki ölüm orucunu sonlandırdıktan 2 gün sonra hayatını kaybetti. Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi Ebru Timtik de adil yargılanma talebiyle başlattığı ölüm orucunu 238’inci gününde yaşamını yitirdi.

ÖZGÜRLÜK YOK

70 gazeteci ve medya çalışanının tutuklu olduğu Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde bu yıl 180 ülke arasında 154’üncü sırada yer aldı. Gazetecilere yönelik iktidar baskısı dur durak bilmedi.

BASKI ÜSTÜNE BASKI

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) baskısını muhalif televizyon kanalları üzerinde sürdürdü. Yandaş televizyon kanallarına kesilen cezalar neredeyse bir elin parmağını geçmezken Halk TV ve TELE1’e ekran karartıldı. AKP’ye yakın ATV hakkında 102 bin şikâyet yapıldı, tek ceza verildi.

EKRANLAR KARARDI

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ise baskısını muhalif televizyon kanalları üzerinde sürdürdü. Yandaş televizyon kanallarına kesilen cezalar neredeyse bir elin parmağını geçmezken Halk TV ve TELE1’e ekran karartma cezası verildi.

BİN 158 GÜNLÜK TUTUKLULUK

Gezi davasından beraat ettikten sonra hakkında iki kere daha tutuklama kararı çıkarılan insanı Osman Kavala bin 158 gündür Silivri Cezaevi’nde tutuluyor. AİHM’in tahliye edilmesi kararına rağmen 20 yıl hapsi istenen Kavala’nın duruşması 2021’de görülmeye devam edecek.

memleket-adaleti-aradi-823915-1.

KOMİSYONDAN BAŞVURULARIN YÜZDE 77’SİNE RET

Yaklaşık 3 yıldır kanun hükmünde kararnamelerle mesleğinden ihraç edilenlere ve kapatılan kurumlara ilişkin başvuruları değerlendiren OHAL Komisyonu, 126 bin 300 başvurudan 97 bin 570’ini reddetti. 2 Ekim 2020’ye kadar karara bağlanan 110 bin 250 başvurunun yalnızca 12 bin 680’i kabul edildi.

DİNK DAVASINDA SONA YAKLAŞILDI

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve BirGün yazarı Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davada savcı, esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu. İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 76 sanıklı davada 53 kişi hakkında hapis cezası talep edildi.

memleket-adaleti-aradi-823916-1.

UMUT YOLCULUĞUNUN BEKLENMEDİK SONU

Ekonomik sıkıntılar ya da savaş nedeniyle ülkelerinden ayrılarak umut yolculuğuna çıkan birçok göçmen batan teknelerde, soğuktan donarak ya da ırkçı saldırılar sonucunda hayatını kaybediyor. 2020’de pek çok göçmen teknesi Van Gölü’nde ya da denizlerde battı, yüzlerce kişi yaşamını yitirdi. Çok sayıda göçmen saldırıya uğradı, bazıları daha sonra gözaltına alındı. Göçmenleri Avrupa’ya karşı kullanmak isteyen AKP iktidarı, sınır kapılarını açtı.

9 YIL SONRAKİ DAVAYA NAKİL

Artvin Hopa’da 31 Mayıs 2011’de düzenlenen protestolara yönelik polis müdahalesi sırasında yaşamını yitiren devrimci öğretmen Metin Lokumcu’nun öldürülmesine ilişkin soruşturma 9 yıl sonra tamamlandı. 24 Aralık 2020’de görülmesi planlanan dava, ‘güvenlik’ gerekçesiyle Trabzon’a nakledildi.

memleket-adaleti-aradi-823917-1.