İzmir’de kamu emekçisi kadınlar, Pınar Gültekin’in Muğla’da katledilişini ve İstanbul Sözleşmesi’nin tam uygulanmamasını protesto etmek için bir araya geldi.

Memleketin kadın mezarlığı olmasına izin vermeyeceğiz

BERKAY SAĞOL

KESK’e bağlı Tüm Bel Sen 1 No’lu Şubesi, Muğla’da eski erkek arkadaşı tarafından katledilen Pınar Gültekin ve katledilen tüm kadınlar için eylem düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde yapılan eyleme çevredeki kadınlar da destek verdi.

Kadınlar adına basın açıklamasını yapan Tüm Bel Sen 1 No’lu Şube Başkanı Buse Engin, “Cezasızlık ve cezalarda indirim erkek şiddetine cesaret veriyor. Kadınların giydiği, içtiği, hangi saatte dışarıda olduğu ya da makbul ilişki yaşayıp yaşamadığı cinayetin önüne geçiveriyor. Bizler artık haberlerde ya da sosyal medyada her kaybolan kadın veya çocuğun cansız bedenleri bulundu denilerek bir kaç kınama mesajı ile geçiştirilmesinden bıktık. Bizler yaşamak istiyoruz, eşit ve özgür yaşamak istiyoruz. Faillerimiz cezasız kalmasın erkek şiddeti ve katliamlar dursun istiyoruz, bizlerin yaşamını teminat altına alan İstanbul Sözleşmesinden geri adım atılmasını kabul etmiyoruz, İstanbul sözleşmesi yaşatır diyoruz” diye konuştu.

RENKLERLE BİLE KAVGA EDİYORLAR

“İyi hal indirimi” ve “tahrik indirimi” uygulanmasını kabul etmiyoruz diyen Engin, “Gerçek gündem biziz belediyenin renkli kolonları değil. Farklılıklara tahammülü olmayan, renklerle bile kavga edenlerin İzmir’de Belediye binasının kolonları üzerinden nefret söylemlerine şahit olduğumuz bir haftada İBB personelleri olarak tüm ayrıştıran ötekileştiren açıklamaların farklı renkleri İzmir’in gökyüzüne göndererek tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan kültür mozaiği bu kente karşı işlenen nefret suçlarını protesto ediyoruz. Gökkuşağının renklerinden rahatsız olup gri kuşananlar nefret suçu işliyor. Şiddeti körüklüyor. Kadını aileye, anneliğe ve eve hapseden toplumsal cinsiyet rollerine karşı kadın erkek çocuk LGBTi+ tüm bireyler için eşit ve özgür bir dünya istiyoruz” dedi.

memleketin-kadin-mezarligi-olmasina-izin-vermeyecegiz-759766-1.

Engin son olarak şu ifadelere yer verdi: “Bugün Pınar ve katledilen bütün kadınlar için buradayız. Dün akşam saatlerinde Kadın arkadaşlarımızın eylemi sırasında yapılan gözaltılar ve gözaltı sırasında yaşanan polis şiddetini kınıyoruz. Kadınlar kendi yaşam haklarını savunurken de devletin kolluk güçleri tarafından şiddet görmektedir. Buradan sesleniyoruz. İstanbul sözleşmesi yaşatır. Bizler İstanbul sözleşmesinin, 6284 sayılı kanunun kaldırılmasına izin vermeyeceğiz. Eril söylemlerle sözleşmenin gereğini yapmayan kolluk kuvvetlerine, erkek yargıya, patriyarkaya, iktidara, Cemal Metin Avcı’ya hep birlikte Pınar Gültekin’in ve tüm kadınlar katledilişinin hesabını soracağız. Bu memleketin kadın mezarlığına çevrilmesine izin vermeyeceğiz.”