Memleketin ‘öncelikliler’ listesi genişliyor: Vekiller de öncelikli olarak aşılanmalıymış!
TBMM Başkanı Şentop’un milletvekillerinin de aşı önceliği olması gerektiği yönündeki açıklaması tepki çekti. TTB Genel Sekreteri Bulut, “Öncelikli risk grubundakiler aşılanmadan siyasi parti lideri veya milletvekilliği avantajıyla aşı olmak doğru değil” dedi.
HABER MERKEZİ
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Ankara Şehir Hastanesi'nde Covid-19 aşısı yaptırdı. Şentop'un, “Bugüne kadar 142 milletvekilinde koronavirüs tespit edildi. Milletvekillerinin de öncelikli aşılanması gerektiğini düşünüyorum” sözleri dikkatleri çekti.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, Şentop’un açıklamalarını BirGün’e değerlendirdi. Bulut, “Almanya’da liderler 'Önce yurttaşlar aşılansın sonra biz aşı oluruz' diyor ve bu ahlaki bir davranıştır. Kendi vatandaşlarının nezdinde de yüce bir davranış. Ülkemizde de kamuoyunun önünde olan liderlerin aşı yaptırmasının toplumda endişelerin olduğu dönemde, toplumu aşıya teşvik edecek etkisi olacaktır. Ancak, burada bahsettiğim sadece Cumhurbaşkanı, Sağlık Bakanı ve TBMM Başkanı’dır” dedi.
SADECE YÜZDE 1.7’YE YETER
“Milletvekillerinin ve TBMM’de temsil edilmeyen parti liderlerinin Covid-19 aşısı olması toplumun hakkını gaspetmektir” diyen Prof. Dr. Bulut şunları söyledi:
“İsrail’de nüfusun yüzde 30’u, Almanya’da ise neredeyse nüfusun yüzde 30’u aşılandı. Bizde ise gelen 3 milyon doz aşı Türkiye nüfusunun sadece 1,7’sine yetiyor. Ülkemizde 1 milyon 60 bin sağlık çalışanı var, özel muayenehanelerde çalışan personel, tabip odalarının personeli ile bu rakam 1,5 milyon sağlık çalışanı ediyor. Zaten aşı takviminde gecikme var ve birinci risk grubu da belli. Sağlıkçılar, yaşlılar ve cezaevleri gibi toplu alanlarda yaşayanlar belirlenen birinci ve ikinci risk grubunda yer alıyor. Aşının bu gruplara yapılmadan siyasi parti lideri olma veya milletvekili olma gibi avantajlara sahip olanlara yapılması doğru değil.”
***
DEVLET BÜYÜĞÜ SAYILANLAR
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve Anavatan Partisi Genel Başkanı İbrahim Çelebi ise hem Melis’te partilerinin temsil edilmemesine hem de öncelik ölçütleri dışında olmalarına rağmen aşı yaptıran isimler arasına katıldı. AKP Niğde Milletvekili Selim Gültekin de, milletvekilliği görevi dolayısıyla aktif olarak mesleğini sürdürmediği halde eczacı kontenjanından aşı oldu. Sosyal medya kullanıcıları Gültekin’e tepki gösterdi. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu’nun Koronavirüs aşısı olduğunu duyurdu. Sağlıkçı ya da 65 yaş üstü grupta olmadığı bilinen Hacısalihoğlu'nun aşı olması sosyal medyada tepkilere neden oldu.