İktidara yakınlığıyla bilinen, ülkenin en büyük konfederasyonu Memur-Sen’in Ankara’da yaptırdığı genel merkez binası inşaatında bir işçi, alınmayan iş güvenliği önlemleri nedeniyle yaşamını yitirdi. Memur-Sen olayla ilgili açıklama bile yapmadı

Memur-Sen’e ait inşaatta iş cinayeti!

İktidara yakınlığıyla bilinen ve Türkiye’nin en çok üyesi bulunan konfederasyonu olmakla övünen Memur-Sen’in genel merkez binası inşaatında iş cinayeti yaşandı. İnşaatta hiçbir iş güvenliği önlem alınmadığı ortaya çıkarken, Memur-Sen olayla ilgili kamuoyuna bir açıklama bile yapmadı.

Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin açıklamasına göre olay, Ankara’nın Altındağ ilçesinde Memur-Sen tarafından Mim Yapı İnşaat şirketine yaptırılan genel merkez binası inşaatında, 4 Ağustos’ta meydana geldi. 38 yaşındaki inşaat işçisi Ramazan Aktaş, 13’üncü kattaki iskelede çalıştığı sırada bina ile iskele arasındaki boşluktan düşerek olay yerinde hayatını kaybetti.

Ne kemer var ne de korkuluk
Ankara İSİG Meclisi, olayla ilgili yaptığı araştırmada, Aktaş’ın üzerinde emniyet kemeri olmadığı, iskelenin ön tarafında bulunması gereken korkuluğun ve cephe çalışma platformunun da eksik olduğu bilgisine ulaştı. Bu tip çalışmalarda işçinin emniyet kemerini takabilmesi için bir düşey yaşam hattının ve bu hatta takılı bir karabinanın olması gerektiğine de dikkat çeken İSİG Meclisi, “Ancak Ramazan Aktaş’ın çalıştığı alanda düşey yaşam hattı da yoktur. Bu durumda, işçinin kişisel koruyucu donanımları olsa dahi işe yaramayacaktı” açıklaması yaptı.

Açıklama yapılmadı
İş cinayetinin ardından Memur-Sen de Mim Yapı şirketi de kamuoyuna herhangi bir açıklama yapmadı. Bu duruma tepki gösteren İSİG Meclisi, iş cinayetinden Memur-Sen’in de Mim Yapı gibi sorumlu olduğunun altını çizdi. En çok üyeye sahip konfederasyona ait bir inşaatta iş cinayeti yaşanmasının kaygı ve utanç verici olduğunu vurgulayan Ankara İSİG Meclisi, sürecin takipçisi olacağını duyurdu.

memur-sen-e-ait-insaatta-is-cinayeti-497463-1.
Memur-Sen, tüm itirazlara rağmen ILO toplantısında Türkiye'deki tüm çalışanları temsil etmişti.

***

Memur-Sen’den yanıt bekleniyor
Ankara İSİG Meclisi’nden yapılan açıklamada, Memur-Sen’in derhal olayla ilgili kamuoyuna açıklama yapması gerektiği belirtilerek, konfederasyondan şu soruların yanıtları istendi:

»Memur-Sen, yaşanan iş cinayetinin bilgisini ne zaman almıştır, olayı hangi sebeple kamuoyu ile paylaşmamıştır?

»Çalışma yapılan yerde düşey yaşam hattı var mıdır?İşçiye yüksekte çalışma eğitimi verilmiş midir? İşçiye kişisel koruyucu donanımlar verilmiş midir?

»Cephe çalışma platformu yetkili kişilerce kurulmuş mudur? Kurulan platform standartlara uygun mudur?

»Bina inşaatının periyodik kontrolleri yapılmış mıdır?

»İnşaat çalışmasıyla ilgili bir sağlık güvenlik planı ve takibi için ekip oluşturulmuş mudur? Yapılan inşaat Memur-Sen tarafından incelenmekte midir?

»Emekçilerin ödediği aidatlarla var olan bir konfederasyon, yine emekçilerin ödediği aidatlarla yapılan genel merkez binasında kaç işçinin hangi şartlarda çalıştırıldığından haberdar mıdır?