Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Ankara Altındağ’daki iş cinayeti hakkında “Memur-Sen Konfederasyonu, Ramazan Aktaş’ın iş cinayeti sonucu ölümünden inşaatı yapan şirket olan Mim Yapı ile birlikte müşterek ve müteselsilen sorumludur” dedi

Memur Sen iş cinayetinden sorumlu

BirGün/Ankara

Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Memur-Sen’in Mim Yapı Şirketi’nce yapılan genel merkez binasında çalışan Ramazan Aktaş’ın iş cinayetinde yaşamını yitirdiğini belirterek, binanın mülk sahibi olan Memur-Sen’in iş cinayetinin sorumluluğunu alması gerektiğine değindi.

Ankara İSİG Meclisinin yayımladığı yazılı açıklamada, “4 Ağustos 2018 Cumartesi Ankara’nın Altındağ İlçesi Zübeyde Hanım Mahallesi Kazım Karabekir’deki bir inşaatta, 38 yaşındaki inşaat işçisi Ramazan Aktaş, 13. katta iskelede çalıştığısırada bina ile iskele arasındaki boşluktan düşerek hayatını yitirdi. Yaptığımız araştırma sonrası olayın yaşandığı binanın Memur-Sen’in Mim Yapı Şirketi’nce yapılan genel merkez binası olduğunu öğrendik” bilgisi verildi.

Yaşanan iş cinayetinin ardından Memur-Sen’in de, taşeron şirket olan Mim Yapı’nın da hiçbir açıklama yapmadığına dikkatin çekildiği açıklamada, “Memur-Sen’in bir konfederasyon olarak yapması gereken işçi sınıfının çıkarları için ve tabi ki iş cinayetlerine karşı da mücadele etmek iken hangi sebeple sessiz kalmaktadır?” diye soruldu.

Memur Sen sorumluluğu üstlenmelidir

Memur-Sen Konfederasyonu’nun, Aktaş’ın iş cinayeti sonucu ölümünden inşaatı yapan şirket olan Mim Yapı ile birlikte müşterek sorumlu olduğu belirtilen açıklamada mülk sahibi olan Memur-Sen’in şu soruları yanıtlaması istendi:

“-Memur-Sen yaşanan iş cinayetinin bilgisini ne zaman almıştır, olayı hangi sebeple kamuoyu ile paylaşmamıştır?

-Olay kaza anında mı fark edilmiştir, sonrasında mı?

-Yaşanan iş cinayetinde iş güvenliği kusuru/kusurları nedir?

-Çalışma yapılan yerde düşey yaşam hattı var mıdır?

-İşçiye yüksekte çalışma eğitimi verilmiş midir?

-İşçiye kişisel koruyucu donanımlar verilmiş midir?

-Cephe çalışma platformu yetkili kişilerce kurulmuş mudur?

-Kurulan platform standartlara uygun mudur?

-Bina inşaatının periyodik kontrolleri yapılmış mıdır?

-İnşaat çalışması için bir sağlık güvenlik planı ve takibi için bir ekip oluşturulmuş mudur?

-Yapılan inşaat Memur-Sen tarafından incelenmekte midir?

-Memur-Sen, yaptırdığı binanın inşaat ihalesine işçileri koruyacak maddeler eklemiş midir?

-İSİG denetimlerine uyulmaması halinde yaptırımlar konulmuş mudur?

-Emekçilerin ödediği aidatlarla var olan bir konfederasyon, yine emekçilerin ödediği aidatlarla yapılan genel merkez binasında kaç işçinin hangi şartlarda çalıştırıldığından haberdar mıdır?”