Memur-Sen krizi sürüyor: Dört konfederasyondan ILO’ya ortak mektup

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 28 Mayıs-8 Haziran tarihlerinde Cenevre’de toplanacak ILO 107. Uluslararası Çalışma Konferansı’na işçi delegesi olarak katılması için Memur-Sen’i görevlendirmesine karşı tepkiler sürüyor. Bu görevlendirmenin ILO Anayasası’na aykırı biçimde, konfederasyonlar arasında mutabakat sağlanmadan yapıldığına dikkat çeken dört konfederasyon, ILO Genel Direktörü Guy Ryder’a mektup yazarak Memur-Sen’in delegeliğine itiraz etti.

Türk-İş, DİSK, KESK ve Türkiye Kamu-Sen’in imzasını taşıyan mektupta, geçen yıl da benzer bir durumun yaşandığı, ancak diğer konfederasyonların yoğun uyarı ve itirazları sonucu Çalışma Bakanlığı ile konfederasyonlar arasında yapılan istişare toplantısında Türk-İş’in işçi delegesi olarak görevlendirildiği hatırlatıldı. Bu toplantıda dönüşümlü delegelik önerisinin kabul edilmediğine de vurgu yapılan mektupta, "Gelecek yıllar için bu görevin Memur-Sen ile dönüşümlü bir şekilde gerçekleştirilmesi ya da konfederasyonların istişareleri sonucu alacakları karar dışında bir uygulamaya gidilmesinin hiçbir şekilde kabul edilmeyeceği ifade edilmişti” denildi.

‘Komiteye başvuracağız’

Bu yıl yine konfederasyonlarla hiçbir istişarede bulunulmadan Memur-Sen’in Türkiye İşçi Delegesi olarak tespit edildiğine vurgu yapılan mektupta, “Hükümetin aldığı bu kararın değiştirilmemesi durumunda, ILO Anayasası’na aykırı bir şekilde belirlenen delegeliğin iptali için ilgili komiteye başvurmak da dâhil olmak üzere tüm seçenekleri değerlendirmeye alacağız” ifadeleri kullanıldı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise dün AA’ya yaptığı açıklamada, geçen yıl Bakanlık ve emek örgütleri arasında yapılan toplantıda dönüşümlü delegelik kararı alındığını iddia etti. Yalçın, “Memur-Sen’in ILO delegeliği, hem en çok üyeye sahip konfederasyon olmasının hem de Çalışma Bakanlığı’nın geçen yıl emek kesimi taraftarlarıyla gerçekleştirdiği diyalog sonucunda varılan dönüşüm kararının gereğidir. ILO delegeliğini Memur-Sen’e kaptırdığını düşünenler adeta ‘Ben oynamıyorum’ diyor” dedi.