İktidarın sarı sendika Memur Sen’le imzaladığı sefalet sözleşmesine karşı KESK’e bağlı sendikalar grev yaptı. On binlerce emekçi iş bıraktı. Emekçiler sözleşmenin kabul edilemeyeceğini belirterek yüzde 45 zam istedi.

Memur Sen sattı KESK greve çıktı

Emek Servisi

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı sendikalar, sarı sendika Memur Sen ile iktidar arasında imzalanan toplu sözleşmede 7 milyon kamu emekçisi ve emeklisine sefalet zammı dayatılmasına karşı dün greve çıktı. “Satış sözleşmesini tanımıyoruz” sloganıyla çıkılan grevde binlerce kamu emekçisi iş bıraktı.

İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere pek çok kentte yapılan basın açıklamalarıyla iktidar sendikası Memur Sen’in sefalet zammına imza atması protesto edildi. İktidar ise çarpıtılmış enflasyon rakamlarıyla kamu emekçisinin her geçen gün daha da yoksullaştırıldığı noktasında eleştirildi. İktidarın emekten değil, sermayeden yana tutum aldığı ve kamu kaynaklarını yandaşlara peşkeş çekerken emekçiye açlık dayattığı ifade edildi. İmzalanan sözleşmeyi kabul etmediklerini vurgulayan kamu emekçileri, yüzde 45 zam talep etti.

BAŞARI PAZARDAKİ ENFLASYON MU?

Ankara’da KESK’e bağlı sendikalar 5 ayrı noktada eylem yaptı. Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü önünde bir araya gelen Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri adına basın açıklamasını Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Ercan Erdoğan okudu. Erdoğan, “Türkiye pandemi döneminde dünyada vatandaşlarına en az doğrudan yardım eden ülkelerin başında gelmesine rağmen, sefalet oranındaki artışlara gerekçe olarak pandemi harcamalarının gösterilmesi manidardır. Tüm bunlardan sonra soruyoruz, bu mudur başarı? Bu ülkede çarşıda, pazarda, mutfakta yaşanan gerçek enflasyon yüzde 45’i aşmıştır” dedi. BES Genel Sekreteri Aziz Özkan, “Kamu emekçilerini; maaşlarını bizden gizleyenlerden, 34 bin 757 lira çıplak maaş alanlardan, kamu emekçilerine 4 bin 500 lira maaşı reva görenlerden hesap sormaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Öte yandan Haber Sen PTT Yenişehir Şubesi, SES Ankara Şubesi Hacettepe Hastanesi, Tüm Bel Sen Ankara Büyükşehir Belediyesi, Eğitim Sen ise 5 No’lu Şube önünde eylem yaptı.

SEFALETİ MÜJDE DİYE DUYURDULAR

İstanbul’daki açıklama Fatih’te bulunan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi (Çapa) önünde gerçekleştirildi. KESK Dönem Sözcüsü Özer Tuncer şunları söyledi: “Hükümet ile yetkili sendika arasında imzalanan mutabakat, kamu emekçilerinin yaşadığı yoksulluk, sefalet ve kölelik koşullarıyla adeta alay eden bir şekilde kamuoyuna müjde olarak duyurulmuştur. Bu sözleşme milyonlarca kamu emekçisi ve emeklisinin aklıyla alay etmektir. Bu sözleşme kamu emekçilerinin geçimini, geleceğini değil kendi kişisel ikbalini korumak, kurtarmak gayreti içinde olan yetkili sendika yöneticilerinin AKP’nin memuru olduklarının vesikasıdır. Kamu emekçileri açısından bu sözleşme kadar, Memur-Sen’in sendikacılığı da yok hükmündedir.”

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi önünde yürüyüş yaparak toplu sözleşmeyi protesto eden emekçiler, “Sefalete mahkûm olmayacağız” sloganı attı.

KESK üyeleri İzmir’de, Konak Eski Sümerbank önünde bir araya geldi. Açıklamayı okuyan BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven, Memur Sen’in milyonlarca emekçiyi sattığını belirterek, “Satış sözleşmesini onaylamıyoruz, asla onaylamayacağız” dedi. Güven, “Memur Sen ve Kamu Sen, masayı emekçinin masası yapamadınız, o masa hükümetin masası. Hükümetin masasında emekçinin çıkarına bir şey çıkmaz. Biz KESK olarak çağrı yaptık ancak onlar emekçinin masasına değil, hükümetin masasına oturmayı tercih ettiler. Şiddetle bu yağma sözleşmesini imzalayanları kınıyoruz; çünkü iki yıllık yoksulluk anlaşması imzaladılar” diye konuştu.

Kamu emekçileri Kocaeli, Denizli, Manisa gibi birçok şehirde de alanlara çıkarak tepkilerini ve taleplerini haykırdı.