Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı aralık ayı enflasyon verileri ile birlikte memur ve emekli maaşlarına yapılacak enflasyon farkı zammı belli oldu. Buna göre, SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına ocak ayında yüzde 15,4 oranında enflasyon farkı verilecek. Memur maaşları ve Emekli Sandığı’ndan emeklilerin maaşları ise yüzde 16,47 oranında artacak. Memur ve emekli aylıklarına ayrıca refah zammı yapılmadığı takdirde ocak ayında artış söz konusu oranlarda kalacak.

Memur ve emeklinin maaş zammı için enflasyon farkı belli oldu
Fotoğraf: Depophotos

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Aralık 2022 dönemi enflasyon verilerini açıklamasıyla, memur ve emeklilerin maaşlarına yansıtılacak enflasyon farkı belli oldu.

TÜİK verilerine göre enflasyon aralık ayında yüzde 1.18, yıllık 64.27 olarak gerçekleşti. Son 6 aylık enflasyon ise yüzde 15,39 oldu. Buna göre memurlar, toplu sözleşme ve enflasyon farkı dolayısıyla maaşlarını yüzde 16,47 zamlı alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları da yaklaşık yüzde 15,4 yükselecek.

Memur, sözleşmeli ve memur emeklileri, zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Ocak'ta alacak.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 10 BİN 604 TL OLACAK

Söz konusu enflasyon verilerine göre, en düşük memur maaşı aile ödeneği dahil 10 bin 604, en düşük emekli memur maaşı 7 bin 78 TL olacak. En düşük öğretmen maaşı 11 bin 702, polis maaşı 15 bin 295'ye yükselecek.

memur-ve-emeklinin-maas-zammi-icin-enflasyon-farki-belli-oldu-1108826-1.

Grafik: HabertürkGrafik: Habertürk

Editör notu: Maaş hesaplamalarında bekâr, çocuksuz, mesleğine yeni başlamış kişiler esas alınmıştır.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI KAÇ TL OLACAK?

2021 yılında 1500 TLolan en düşük emekli aylığı, geçtiğimiz yıl ocak ayında 2 bin 500 TL’ye, temmuz ayında ise 3 bin 500 TL’ye çıkarıldı. Önümüzdeki günlerde söz konusu oranların artırılması bekleniyor.

Tabloda yer alan rakamlar, enflasyon farkı ile artırılan kök aylıkları ifade ediyor. Örneğin en düşük emekli aylığının 5000 TL'ye yükseltilmesi halinde 2000 sonrası SSK ile esnaf Bağ-Kur ve tarım Bağ-Kur'lularının kök aylığı 5000 TL'ye çıkartılacak ve aradaki fark hazineden karşılanacak.

En düşük işçi emeklisi kök maaşı 3 bin 352 TL olacak.

memur-ve-emeklinin-maas-zammi-icin-enflasyon-farki-belli-oldu-1108828-1.

Grafik: HabertürkGrafik: Habertürk

Editör notu: Memur emekli aylıklarına ek ödeme dahildir.

Grafik: HabertürkGrafik: Habertürk

REFAH PAYI BEKLENTİSİ

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin kazancını, zenginliğini, çalışanlar başta olmak üzere milletin her kesimine yansıtmakta kararlı olduklarını" savunarak memur ve emekli maaş artışlarını da bu yaklaşımla ele alacaklarını ifade etmişti.

Bu kapsamda ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere memur ve emeklilerin maaşlarına enflasyon farkı ve toplu sözleşmeden alacakları zammın yanı sıra ilave bir destek de sağlanması bekleniyor.

Asgari ücrete yapılan yüzde 54,6'lık artış sonrası emeklilerde de bir refah payı beklentisi söz konusu. Ancak bu refah payının olup olmayacağı, olursa ne kadar olacağını Erdoğan'ın açıklaması bekleniyor.