Memur ve memur emeklisinin beklediği zam 8,45 olarak belirlendi. Tüm Emekli Sen’den Hıdır Kurtulmaz “Yapılan zammın mislini faturalarla ödeyeceğiz” dedi. BES ise artışın yüzde 20 olması gerektiğini açıkladı.

Memur zamları yapılmadan eridi

HABER MERKEZİ

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Haziran 2021 enflasyon verilerini açıklamasıyla memurların ve emeklilerin maaşına yapılacak zam oranı da belli oldu. Enflasyon yılın ikinci yarısı için 8,45 olarak hesaplanırken, ocak ayında yüzde 3 olarak belirlenen memur, memur emeklileri ve sözleşmeli personellerin maaş zammına da yüzde 5,45’lik enflasyon farkı yansıtılacak. Böylece maaşlar temmuz ayından itibaren 8,45 zamlı yatırılacak.

3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisi ise zamlara tepkili. Emekçiler ocak ayında yapılan zammın çoktan eridiğini ve yeni yapılan zammın yeterli olmayacağını belirtti. Elektrik, doğalgaz gibi ihtiyaçlara yapılan son zamların bu son enflasyon rakamlarını yansımadığını hatırlatan kamu çalışanları ve emekliler maaşların yoksulluk sınırı gözetilerek yeniden düzenlemesi gerektiğini vurguladı.


Tüm Emekli-Sen’den Hıdır Kurtulmaz “Maaşlara zam yapılmadan hemen önce elektrik, doğalgaz gibi ihtiyaçlara yapılan zamlarla emekçiye verilen misliyle geri alındı” dedi. Kurtulmaz ocak ayında yapılan yüzde 3 zammın çoktan eridiğinin altını çizerek şöyle konuştu: “Emeklilerin alım gücü kalmadı. Hayat fatura ve kart borcu ödemekle geçiyor. Ekonomi tamamen çöktü. Temel tüketim ürünlerine ciddi oranlarda zam yapılıyor. Çünkü halkın temel ihtiyaçlardan başka harcama yapabileceği parası yok. Milyonlarca kamu personeli ve emeklisinin elinden her şeylerini alıyorlar.”

Zam çoktan eksiye düştü

Maaşlara enflasyon oranında yapılacak zammın anlamsız olduğunu aktaran Kurtulmaz şu talebi yineledi: “Yüzde 3 gibi bir rakam dayatıldı. Bu rakama şimdi enflasyon farkı yansıtıyorlar. Ancak o yüzde 3 rakamı zaten enflasyon koşullarında çoktan eksiye düştü. Para eridi gitti. Burada temel ölçüt yoksulluk sınırı olmalı. Yoksullukla ilgili hazırlanan raporlar var. Maaşlar da bu sınıra göre düzenlemeli. Maaşlara acilen seyyanen zam yapılmalı. Ancak bu iktidarın emekçilere verebileceği bir vaadi yok.”

Enflasyon farkı yüzde 17

Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES-AR) ise yaptığı açıklamada yıllık gerçek enflasyon yüzde 37,03; altı aylık ise yüzde 20,01 olduğunu duyurdu. Buna göre BES verilmesi gereken enflasyon farkının 17,01 olduğunu aktardı. BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu “Elektrik ve doğalgaz zamları 1 Temmuz itibariyle geçerli olacak ve haziran enflasyonuna etki etmeyecek. Bu enflasyon farkını düşük çıkarmak için aldatmaca. İktidardan gerçek enflasyon oranlarında kayıplarımızın karşılanmasını ve önümüzde başlayacak TİS görüşmelerinde bu rakamların üzerine yüzde 7 büyümeden refah payımızı istiyoruz. BES olarak sendikalı, sendikasız tüm kamu emekçilerini insanca yaşamaya yetecek ücret, güvenceli çalışma ve güvenli gelecek için verilecek mücadelede yan yana omuz omuza olmaya çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yandaş da zam oranından rahatsız

Öte yandan yandaş sarı sendika Memur-Sen de maaşlara en az 10 artış talep ediyordu. Ancak enflasyon farkının yansıtılmasıyla Memur-Sen’in talebinin dahi altında kalındı. Sendika Genel Merkezi haziran ayında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Ocak ayında maaşlarda yüzde 3'lük artış gerçekleşirken enflasyonda ise bunun 2 katının üzerinde artış gerçekleşti. Mayıs sonu itibarıyla kamu görevlilerinin 1 Ocak 2021'deki 100 lirası 93,98 liraya, 1000 lira ise 939,81 liraya düşmüştür. Enflasyon dışında, 1 Ocak'tan bugüne kur, faiz ve altın bazlı kıyas yapıldığında, hem oran hem de tutar boyutuyla kayıp çok daha yüksektir." Memu-Sen Sivas'ta sokağa çıkarak zamlara tepki gösteren basın açıkalaması düzenledi.