TÜİK’in enflasyon oranlarına emekçilerin inanmadığı ifade eden BES, Memur ve emekliler için 'Ek zam' talebinde bulundu

Memurun zammı enflasyonla eridi

Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte emekli ve memurlara yapılacak zam oranı da belli oldu. Bunun için aralık ayına göre fiyatlara ne oranda zam geldiği hesaplanıyor. TÜİK’e göre aralıktan ocağa dek yaşanan enflasyon yüzde 5,75. Aynı dönemde maaşına yüzde 4 zam yapılan memur ve emekliler şimdi yüzde 1,75’lik enflasyon farkı alacaklar.

Büro Emekçileri Sendikası (BES) İstanbul Şubelerinin İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı önünde düzenlediği basın açıklamasında “Ek zam istiyoruz” talebini dillendirdi. “Geçen yıl yapılan toplu sözleşme sürecinde kamu emekçileri ve emekliler için belirlenen 2020 yılı için %4+ %4, 2021 yılı için %3+%3 zam oranları son gelişmeler de göz önüne alındığında traji-komik oranlardır” denilen açıklamada TÜİK’in enflasyon oranlarına emekçilerin inanmadığı vurgulandı.

Açıklamadan satır başları şu şekilde;

• Siyasi iktidar ekonomik verilerle ilgili hedeflerinin birçoğunun revize ederken maaş zamlarının aynı kalması milyonlarca kamu emekçisi ve emeklileri mağdur etmeye devam edecektir.

• Yıllardır başta enflasyon olmak üzere hükümetin ekonomik hedefleri temel alınarak yandaş sendika Memur-Sen’le kol kola imzalanan satış sözleşmelerinin hiç birisinde hedeflere ulaşılamadığından sürekli olarak enflasyon farkı oluşmuş, enflasyon farkının maaş artışından fazla olduğu dönemler bile yaşanmıştır.

• Özellikle kamu bankaları aracılığı ile başta konut olmak üzere, otomobil, seyahat, konaklama ve beyaz eşyada açıklanan düşük faizli kredi paketleri sonucunda artan talep nedeniyle fiyat artışları ortaya çıkmıştır.

• 2020 ilk çeyreğinde %4,5 büyüme ile övünen siyasi iktidar makroekonomik verileri TÜİK’e verdiği talimatlarla istediği gibi belirlemektedir. İşsizlik ülke tarihinin en yüksek oranına ulaşmışken işsizlik oranını düşük gösteren siyasi iktidar, bugün enflasyon rakamlarını da düşük göstermiştir.