Kayalar, “Projelerimizi gerçekleştirmek için arazilerin tahsilini almamız gerekiyor ancak bu araziler Milli Emlak arazileri olduğu için 2 buçuk yıldır bir tanesinin bile tahsilini alamadık” dedi.

Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar: Arazilere tahsis alamadık

Yağmur Beril VAROL

İzmir Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, başkan olduğu dönem boyunca yaptığı çalışmaları BirGün’e anlattı. Göreve gelirken 63 proje hedefiyle geldiğini belirten Kayalar geçen 2 buçuk yıllık süre zarfında 25 projeyi hayata geçirdiklerini ancak bazı projeleri gerçekleştirmek için tahsis engeline takıldıklarını aktardı.

2022 yılını çok önemsediğini bu yıl için gerçekleştirmeyi hedeflediği 4 büyük proje olduğunu belirten Menderes Belediye Başkanı Kayalar, “Bu projeleri büyükşehirle beraber yapıyoruz. Hatta bir tanesine başlandı. Özdere Gençlik Kamp Merkezi 2022 yılında açılacak. Bunun dışında 3 proje daha var Görece Rekreasyon Alanı, Menderes Meydan düzenlenmesi ve Tekeli Soğuk Hava Deposu ve Paketleme Tesisi. Bu projelere de 2022 yılında başlayıp 2023’e kadar tamamlamak istiyoruz. Daha önceki belediye yönetiminden yarım kalan projeler var bunları da tamamlamak istiyoruz. Her yıl için 10 park projemiz vardı. 5 yıl içerisinde 50 tane yeşil alanı ilçemize kazandırmayı hedefledik. Şu ana kadar 26 parkı ilçemize kazandırdık. 2022’de de 14 tane daha park yapmayı planlıyoruz. Pandemide de birçok çalışma yaptık. Yarım milyon maske dağıttık. 10 milyona yakın paket dağıtımı yaptık. Tablet olsun, televizyon olsun, bilgisayar olsun birçok yurttaşımıza sosyal belediyecilik örnekleri sergileyerek katkıda bulunmaya çalıştık. Arayan tüm yurttaşlarımıza hangi partiden olduğuna bakmaksızın elimizden geleni yaptık” şeklinde konuştu.

2020 yılında pandemiden kaynaklı bölgedeki otellerin yüzde 95’inin kapalı olduğunu söyleyen Kayalar, “2021’de otellerin büyük çoğunluğu açık olsa da yüzde 60-65 kapasiteyle çalıştı. Turizm zor bir dönem geçiriyor. Bu konuda biz, Menderes’te, bakanlık tarafından yapılan turizm planları vardı bunların düzenlemelerini yaptık. Biraz daha alanı büyütüp, yeni yerler kazandırdık. Yeni alanları turizm planlarının içine dâhil ettik. Yeni otel yerleri açılıyor. Buraya yatırımcıları bekliyoruz. Çünkü otellerin açılmasıyla oradaki yerel halk da bir şekilde faydalanıyor. Onlara istihdam sağlanmış oluyor. Hem de oradaki esnafa otellerin faydası oluyor. Oteller için rehberler, haritalar bastırdık. Her otelin önüne merkezi gösteren tabelalar yaptırdık. Çünkü turistin otelden çıkıp şehir merkezine gelmesi gerekiyor ki oralarda esnaftan alışveriş yapsın” ifadelerini kullandı.

KUR FARKI BİZİ ÇOK ZARAR ETTİRDİ

Hedefledikleri projeleri yapabilmek için önlerinde tahsis engeli olduğunu aktaran Menderes Belediye Başkanı Kayalar, “Bizim birkaç projemiz var. Havuz, otopark, pazar yeri ve düğün salonu gibi ama bunların arazilerinin tahsislerini alamıyoruz. Gerekli yerlere yazılarımızı yazdık. Bu araziler Milli Emlak arazileri. İki buçuk yıldır bir tane tahsis alamadık. Bu konuda siyaset yapmak yerine araziyi tahsis edip belediyemize yardımcı olmaları gerekiyor. Çünkü bu projeler ilçeye kalacak. Kim yaparsa yapsın ister biz, ister büyükşehir, isterse hükümet. Bu konularda devlet gerekli tahsisleri yaparsa ilçemize güzel projeler kazandırmış olacağız. Bu projeleri yapmaya 2020’de başlamış olsaydık mesela bir proje bize 3 milyona mal olacaktı. 2021’de yapabilseydik 6-7 milyona mal olacaktı. 2022 için yeniden maliyetleri hesaplamamız gerekiyor ama tahmin ediyorum ki 10-15 milyona çıktı bu giderler. Kur farkı bizi çok zarar ettirdi. Bakanlığa yazdığımız bir yazının cevabı bir yıldan önce gelmiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına randevu alıp kendim gitmezsem, kendim takip etmezsem olumlu veya olumsuz cevap mümkün değil gelmiyor. Her şeyi kendiniz takip etmek zorundasınız, bu devir öyle bir devir” diye konuştu.