Menemen Belediye Başkanvekili’nin belirleneceği kura çekiminden AKP’nin adayı Aydın Pehlivan çıktı.

Menemen’de belediye başkanvekilliği için 3 kez ertelenen kuradan AKP çıktı

AYCAN KARADAĞ

İzmir Menemen'de belediye başkanvekilliği için Millet İttifakı’nın boykot ve önerge hamleleriyle üç kez ertelenen kura çekimi bugün gerçekleşti.

Vali Yardımcısı Hulusi Doğan başkanlığında gerçekleşen olağanüstü meclis toplantısında Millet İttifakı Grubu adına Deniz Karakurt, Cumhur İttifakı adına Aydın Pehlivan başkanvekilliğine yeniden aday oldu. CHP ve İYİ Parti'nin yine boykot ettiği oturumda 8 meclis üyesinin katılımıyla salt çoğunluk sağlandı. CHP’den salonda sadece Deniz Karakurt yer aldı. Çekilen kura sonucu Aydın Pehlivan, belediye başkanvekili seçildi.

HUKUKA UYGUN BULMUYORUZ

Meclis toplantısında konuşan CHP Meclis Üyesi Deniz Karakurt, “Mahkeme kararı beklenmeksizin Valilik talimatıyla çekiliş yapılmasını hukuka uygun bulmuyoruz. İtirazımızın kayıtlara geçmesini istiyoruz” diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekilli Mahir Polat, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Adalet mekanizması yerle bir oldu. Mahkemenin kararını vermeden böyle bir süreç götürüldü. Hak gaspı vardır. Milli irade diyenler Menemen halkının iradesini yok saydılar. Mahkeme süreci devam ediyor. Biz sonuna kadar Menemen’in hakkını savunmaya devam edeceğiz” dedi.

CHP İzmir Milletvekilli Tacettin Bayır ise, “Valilik, mahkeme sonuçlanmadan böyle bir karar vermesi hukuken doğru değil. Niye mahkeme sonucu beklenemedi… Valilik demek ki mahkemenin sonucunu önceden biliyor. Böyle bir şey olabilir mi? Mahkeme kuranın doğru yapıldığını ön görse seçilen kişi istifa edecek baştan yeni bir süreç yaşanacak. Yapılan yanlıştır. Ayrıca CHP Menemen’de yüzde 55 gibi bir oy ile seçildi. Halkın iradesini yok sayamazsınız. Tombaladan başkan olmaz” şeklinde konuştu.

'MAHKEME KARARINI BEKLEYECEKMİŞ'

Kuradan başkanvekili seçilen AKP’li Aydın Pehlivan, yasaların tarif ettiği şekliyle kura çekimi sonunda gerçekleştiğini iddia ederek, “Allah bizlere nasip etti. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Ak belediyeciliği Menemen’le tanıştırmanın heyecanı içindeyiz. Ben Menemen’in evladıyım. Biz muhalefetik. Layıkıyla yerine getirmiştik. Şuanda da Rabbim bize Menemen Belediyesi’ni yönetmeyi nasip etti. İyi hizmetleri halkımızla buluşturacağız. Menemen için hayırlara vesile olsun. Biz kanuna hukuka saygılıyız. Şuanda mahkemenin verdiği karar icra edildi. Mahkemelerimizin vereceği karar başımızın üstündedir. Bekleyip göreceğiz. Yarından itibaren meclis üyelerimizle birlikte Menemen’e hizmet edeceğiz. İstişarelerle Menemen’i yöneteceğiz” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un “zimmet ve irtikap” suçlamasıyla hakkında yürütülen soruşturma nedeniyle tutuklanması ardından yapılan başkanvekilliği seçimi için Millet İttifakı’nın adayı Deniz Karakurt ve Cumhur İttifakı’nın adayı Aydın Pehlivan başkanvekilliği için yarıştı. Seçimde üçüncü ve dördüncü turu eşitlikle biten seçim kurayla sonlanmıştı. Karakurt’un kazandığı kura sonrası Aydın Pehlivan, seçimi yargıya taşıdı ve mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bu kararın ardından Millet İttifakı kuraya boykot ederek Meclis toplantısına katılmazken, ikinci toplantıda yine Millet İttifakının oylarıyla meclis gündeminden çıkarılması kararı alınmıştı. Valilik ise yaşanan sürecin ardından devreye girdi. Valilik kura çekimi için tarih verdi ancak ilk oturum Millet İttifakı’nın boykotu ikinci oturum da önerge hamlesiyle ertelenmişti.