Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, belediye meclisinde yetkiyi alamaması üzerine Menaş ve Meta-Su şirketlerindeki çalışan yaklaşık 700 işçiyi işten çıkarmasının ardından işçiler direnişe geçtiler. İşçiler, “Hiçbir siyasi parti emeğimizden üstün değil. Emeğimizin karşılığı olan, ekmeğimizi almasını biliriz” dedi.

Menemen’de işten atılan işçiler: Hiçbir siyasi parti emeğimizden üstün değil

AYCAN KARADAĞ

Menemen’de kura seçimiyle belediye başkan vekili olan AKP’li Aydın Pehlivan, belediye meclisinde şirket yetkilerini kazanamaması sonrası hıncını işçilerden çıkardı. Pehlivan, Menaş ve Meta-Su şirketlerindeki çalışan yaklaşık 700 işçiyi işten çıkardı. İşçiler alınan karar sonrası belediye binası önünde direnişe geçti. Direnişin dördüncü gününde işçiler yine belediye binası önünde eylemlerini sürdürdüler.

Bugün yapılan eyleme Belediye İş Genel Başkan Yardımcısı Bayram Özkan da destek verdi.

BirGün’e konuşan işçilerden Erdal Kutlu, mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini istediklerini ifade ederek, “Biz ödemeler konusunda sıkıntı yaşanacağını biliyorduk ve hem Deniz hanımla hem de Aydın beyle görüşmelere başladık. Biz bu raddeye gelmeden işi çözmeye çalıştık fakat hiçbir sonuç alamadık. Burada iki tarafta şunu bilmeli bizim işçi arkadaşlarımız çok mağdur. Dün akşam bir kadın arkadaşımız bizi aradı çocuğuna bez alamadığını söyleyip ağladı. Biz bu raddeye geldik ve bir an önce bu iş çözülmeli. Bu noktada biz taraf değiliz. Biz işimiz ve ekmeğimizin tarafıyız. İşçi arkadaşların tek talebi işlerinin geri verilmesi ve mağduriyetlerinin giderilmesi. İşçi arkadaşlarımızın taleplerini dinleyip ona göre hareket ediyoruz. Ben mağduriyetin giderileceğine inanıyorum ama ne kadar çabuk çözülürse o kadar iyi olur. Siyasilerin geleceği yer burası değil görüşme yeridir. Bir şekilde görüşülüp bu mağduriyet giderilsin” diye konuştu.

AYDIN PEHLİVAN’IN BU YANLIŞ KARARDAN BİR AN ÖNCE DÖNMESİNİ İSTİYORUZ

İşçilerden Mehmet Akif Saatçi ise temel hak ve özgürlükler konusunda mağduriyet yaşadıklarını vurgulayarak, “Emekçiler üzerinden oynanan bir siyaset var burada. Hiçbir siyasi parti emeğimizden üstün değil. Emeğimizin karşılığı olan, ekmeğimizi almasını biliriz. Bizlerde emeğimizin karşılığı olan, ekmeğimizi almasını biliriz. Alırken kimsenin zarar görmemesini istiyoruz. Tarafların görüşüp anlaşmasını istiyoruz. Zarar görecek biri varsa bunlar emekçiler değildir. Biz burada mücadeleyi kaybetmeyeceğiz. Alnımız açık. Biz kendi işlerimizi bırakıp belediyede işe başlamıştık. Bu süreçte işten çıkarıldığımız andan itibaren eski mesleklerimize de dönemiyoruz. Pandemi var, işsizlik oranı yüksek. 680 kişinin işten çıkarılacağını söylüyorlar. Bu insanların borçları var. Çoğu kirasını ödeyemiyor, ailesine bakamıyor. Bu mağduriyetin bir an önce giderilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

menemen-de-isten-atilan-isciler-hicbir-siyasi-parti-emegimizden-ustun-degil-838171-1.

Menemen Belediyesi Belediye-İş Sendikası Meta-Su Sendika Temsilcisi Beytullah Koçak da, “4 gündür direniyor. İş yerlerimize giremiyoruz. Bu hukuksuzluğa karşı mücadelemiz devam ediyor. Aydın Pehlivan’ın bu yanlış karardan bir an önce dönmesini istiyoruz. Meclisin vermediği yetkiyi işçiler olarak veremeyiz. Emek işine siyaset karıştırmayın. Emeğimizin hakkını istiyoruz. Bu mücadelemizi büyüteceğiz. Emekçi artık sindirilmesin istiyoruz” dedi.

"EN BÜYÜK ZARARI VATANDAŞ GÖRÜR"

Belediye İş Çevre Belediyeler Şube Başkanı Cumali Akay da, “Yaşanan olay Meta-Su şirketinin 750 tane personelinin salı gününden itibaren ise alınmamasıdır. Başkanvekilinin yetkiyi alamamasının ardından böyle bir olay yaşandı. Böyle bir olayın yaşanacağını 1 hafta önceden biliyorduk. Biz de sendika olarak konunun muhatapları ile konuştuk. Siyasi davaların işçileri etkilememesi gerektiğini ve çözüm üretilmesi gerektiğini söyledik. Görüşmelerimiz netice doğurmadı. İki tarafta kararlarından vazgeçmedi. İsçiler şu an işyerine alınmıyor. Yazılı bir belge yok. Biz de işçi arkadaşlarımıza her gün görev yerlerine gidip fotoğraf çekilmesi ve orda gözükmelerini sağlıyoruz. Menemen Belediyesinde yaklaşık 1200 isçimiz var sendikali. Sorun çözülmezse eylem kararı alabiliriz. Bizim alacağımız karar tüm işleri sekteye uğratır ve en büyük zararı vatandaş görür” ifadelerini kullandı.

SİYASİ ÇIKAR İÇİN İŞÇİLER MAĞDUR

Alınan kararın hukuksuz olduğunu belirten CHP'li Menemen Belediye Meclis Üyesi Deniz Karakurt, "Meclis toplantısında iki şirketin yetkilerini istediler. Biz grup kararı gereği yetkileri vermedik. Biliyorsunuz İstanbul ve Ankara'da CHP yönetimlerine aynısı yapılıyor. Madem onlar öyle yapıyorsa biz de böyle yapacağız. Yetkiyi vermememizin bir sebebi de mahkeme hala devam ediyor. Bir diğer sebep ise yeni yönetim yetkileri alır almaz işçi kıyımı yaparak kendi kadrolarını oluşturacak. Şu an yapılan uygulama ile bunun sinyallerini açık şekilde verdiler. Toplantının ardından birim amirlerine şirketteki işçilerin işe alınmaması talimatı verilmiş. Sadece kendilerinin açık islerine yarayacak işçileri ise almışlar. 3 gündür işçilerimiz kapının önünde, maaşlarını alamıyorlar. Fakat sonuna kadar direneceğiz. Bu yapılan görevi kötüye kullanmaktır. Siyasi çıkar için işçiler ile oynuyorlar. Yaptıkları uygulamanın yasal bir dayanağı yok" diye konuştu.