İzmir Menemen Belediyesi'nde 17 gündür siyasi çekişmeden dolayı mağdur olan 660 işçinin Pazartesi günü işe başlayacağı bildirildi. İşçiler ise herhangi bir yasal hakları olmadıklarını belirterek sözleşme istiyor.

Menemen'de yetkiler devredildi, işçiler toplu sözleşme istiyor

Berkay SAĞOL

Menemen Belediyesi şirketleri Meta-Su ve Menaş’ın yetkilerinin Karşıyaka Asliye Ticaret Mahkemesi'nin kararıyla AKP'li Başkan Vekili Aydın Pehlivan’a geçtiği belirtildi. AKP ve CHP arasındaki siyasi çekişmelerin mağduru olan ve 17 gündür direnen 660 işçinin Pazartesi günü iş başı yapacağı öğrenildi.

CHP’li Deniz Karakurt ise, "Şirket yetkilerinin mahkeme kararıyla devredildiğine dair sadece duyum aldık. Henüz kararı göremedik. O yüzden bir yorum yapamıyorum. Ancak işçi arkadaşlarımızın işlerine tekrar dönecek olmalarına ve mağdur olmamalarına sevindim. Umarım bundan sonrada herhangi bir siyasi görüş uğruna mağdur edilmezler" dedi.

YASAL HAKKIMIZ YOK, GÜVENCE İSTİYORUZ

BirGün'e konuşan Meta-Su ve Menaş şirketlerinde çalışan işçiler ise iş garantilerinin ve sözleşmelerinin olmadığını belirterek toplu iş sözleşmesi talep etti. 3 yıldır Meta-Su'da çalıştığını söyleyen ve ismini vermek istemeyen bir işçi, "Biz bugün kazandık ama yarın öbür gün işten çıkarılmayacağımızın bir garantisi yok. Burada 17 gündür kendi siyasi çıkarları için emekçileri yani bizleri hiçe saydılar. Biz ekmek mücadelesindeyiz. Açıklanan karar bizleri tatmin etmedi. İşçilerin önünde söz vermediler. Pazartesi günü iş başı yapabileceğimiz söylendi ama yasal haklarımız yok. Sözleşmemiz yok. başkanvekili daha önce imzaladığımız sözleşmeyi geçersiz saydı. Biz işçiler olarak toplu iş sözleşmesi istiyoruz, işimiz garanti olsun, güvencemiz olsun istiyoruz" diye konuştu.

7 yıldır Meta-Su'da çalıştığını dile getiren bir başka işçi ise, "Biz kararın bu şekilde açıklanmasını çok doğru bulmuyoruz. Çünkü 17 gündür alanda, eylemdeyiz ne olduysa bugün öğle saatlerinde bir anda karar açıkladılar. İş başı dediler ama bizim sözleşmemiz yok. Bizim bu şekilde iş başı yapmamız böyle basit değil. Toplu iş sözleşmesi yapılmasını istiyoruz. Biz bu soğukta, sabahın erken saatlerinde sokakları süpürüyoruz, çöpleri döküyoruz ve donuyoruz. Bir de tüm bunlara rağmen 2 bin 300 TL maaş alıyoruz onda bile gözleri var" dedi.

Belediye-İş Sendikası Çevre Belediyeler Şubesi Başkanı Cumali Akay şunları kaydetti: “Mahkeme kararıyla mevcut Başkan Vekili yetkiyi aldı şirketin, Ankara’daki davayı örnek göstermiş. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ndeki davayı emsal göstermişler. Personel arkadaşlarımızın olduğu yere gelip, bununla ilgili açıklama yaptı. Tüm emekçi arkadaşlarımız işlerine geri dönebilir dedi. Şu anda eylemsel boyut bitti. Mahkeme kararıyla yetki geçti. Maaş ödemeleriyle ilgili sıkıntımız yok. Dün itibariyle içerde biriken maaşımız yatırıldı. Bir dahaki ayın 15’ine kadar maaş alacağımız yok.”

menemen-de-yetkiler-devredildi-isciler-toplu-sozlesme-istiyor-843487-1.

DİSK'TEN DESTEK

Menemen Cumhuriyet Meydanı'nda eylem yapan Meta-Su ve Menaş işçilerine DİSK Ege Bölge Temsilciliği destek verdi. Yapılan açıklamada konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, "Menemen işçileri 17 gündür işleri, aşları ve gelecekleri için mücadele ediyor. 19 yıldır izlediğimiz AKP politikaları, Menemen'de de yetki krizi deyip arkadaşlarımızı işten çıkardı. Menemen'e hizmet eden arkadaşlarımızın ekmeğine göz diktiler. Bugün yolda gelirken mutlu bir haber aldık. Arkadaşlarımızın iş başı yapacağını öğrendik. Sizleri iş başı yaptırarak buradaki toplu direnişi kırmaya çalışıp, daha sonrasında tek tek sizleri işten çıkarabilirler. Bunu kim yaşarsa yaşasın DİSK onların yanında olacak. Sizlerin, işçilerin emeği olmadan belediye hiçbir şey" ifadelerini kullandı.