Ölümle ya da sakatlıkla sonuçlanan menenjit hastalığı, aşı ile engellenebilmesine rağmen menenjit aşısı Sağlık Bakanlığı’nın rutin aşılama programında yok

Menenjit aşısı rutin aşı programına girmeli

Son yıllarda Türkiye’de ve dünyada aşı karşıtlığı oldukça arttı. Çocuklara yapılan aşıların alerjiye yol açtığını ya da ileride Alzheimer’e neden olduğunu inanan birçok aile, aşı yaptırmayı reddederek hem kendi hem de başka çocukların sağlığını tehlikeye atıyor.

Artan aşı karşıtlığı halk sağlığını ciddi ölçüde tehlikeye atarken birçok aşı da devlet tarafından karşılanmıyor. Türkiye’de az gibi görünse de 1 yılda bine yakın yurttaşta görülen menenjit hastalığının aşısı da bunlardan biri. Hastalık aşı ile engellenebilecekken maliyeti yüksek olduğu için dar gelirli yurttaşlar aşı olamıyor.

İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Birol Kocaman, beyin zarlarının iltihaplanması sonucu ölüme yol açan menenjit vakalarının her geçen gün arttığını söyledi. Ülke genelinde sadece geçen yıl bine yakın menenjit vakası görüldüğünü belirten Dr. Kocaman, hastalığın aşı ile tedavi edilebileceğini, fakat Türkiye’de bu aşıların maliyetinin yüksek olduğunu, bu nedenle Sağlık Bakanlığı’nın rutin aşılama programına girmesi gerektiğini ifade etti.
Dar gelirli yurttaş ödeyemiyor

DHA’da yer alan habere göre bu hastalığın yüzde 40 ölümle sonuçlandığını, ancak hayatta tutunanların ise sakat kaldığını vurgulayan Dr. Kocaman, “Aslında menenjit çok sık görülmüyor gibi algılansa da Türkiye’de geçen yıl yaklaşık bine yakın vaka görüldü. Yüz binde dört oranında. Bunların pek çoğu ölüyor veya sakat kalıyor. O nedenle rutin aşı programına girmesi gerekiyor. Çünkü aşının bir dozu yaklaşık 400 lira civarında. Bunun bulaşmasını engellemek için tüm dozlarını yaptığınızda, maliyeti yaklaşık 2 bin 500 lirayı bulabiliyor. Bunu dar gelirli vatandaşların ödeme şansları bulunmuyor.

Dr. Kocaman, dünyada birçok ülkede menenjit aşısının rutin aşı programında olduğunu kaydederek,”Menenjit, Dünya Sağlık Örgütü’nün aşı ile önlenebilir hastalıklar sınıfındaki bir hastalıktır. Ama ne yazık ki ülkemizde henüz rutin aşılama programına girmedi. Özel aşı olarak yapıyoruz” diye konuştu.

cukurda-defineci-avi-540867-1.