Sivrihisar Kaymakamı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, jandarma eşliğinde Menzil Tarikatı’nın merkezi olan köye gitti. Jandarma eşliğindeki ziyarette tarikatın Eskişehir’deki merkezi olan köydeki okula çocuklarını göndermek istemeyen aileler ikna edilmeye çalışıldı.

Menzil Tarikatı için devlet ikna turunda

İSMAİL ARI

Eskişehir Sivrihisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Göktepe, Kaldırım ve Ahiler köylerindeki çocukları Buhara’daki okula gönderme ısrarına karşı ailelerin boykotu sürüyor. Aileleri ikna için Sivrihisar Kaymakamı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, jandarma eşliğinde Menzil Tarikatı’nın merkezi olan köye gitti.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde üç köyde yaşanan ‘Buhara Dayatması’nı raporlaştırdı. Çakırözer’in raporuna göre, Menzil Tarikatı’nın merkezi olan Buhara’daki okul için ailelere yapılan baskı giderek şiddetlendi. Milli Eğitim yetkilileri ve kaymakam, aileleri ikna için jandarmalar eşliğinde köylere gitti.

Sivrihisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün; Göktepe, Kaldırım ve Ahiler köylerindeki çocukları Buhara’daki okula gönderme ısrarı sürüyor. Köylüler, Menzil Tarikatı’nın Buhara Köyü’ndeki okula çocuklarını göndermemek istiyor. Ancak ‘dayatma’ ise giderek sertleşiyor. Çakırözer, baskı ve direnişin sürdüğü üç köyü ziyaret etti. Muhtarlar, köylüler ve öğrencilerle bir araya gelen Çakırözer’in, raporuna yansıyan izlenimleri özetle şöyle:

Jandarmalı ikna: Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü, Sivrihisar İlçe Milli Eğitim Müdürü ve Sivrihisar kaymakamı, velileri ikna etmek için üç köyü de ziyaret etti. Yanlarında Sivrihisar İlçe Jandarma Komutanı ve jandarmalar da bulunuyordu. Bu ziyarette jandarmanın tek amacı ailelerin direncini kırmaktır. Buna rağmen aileler öğrencilerini Buhara’daki okula göndermek istemediklerini belirtti.

Çocuklar da isyan etti: Çocuklar, kaymakama, “Biz o okula gitmek istemiyoruz. Bizi zorla o okula göndermeyin” dedi.

Tarikat merkezi: Buhara’daki okulun çok yakınında bir tarikatın merkezi bulunuyor. Tarikatın müritleri şehir dışından Buhara’ya geliyor. Aileler çocuklarının bu ortamdan etkilenmesini istemiyor.

Okulun yolu bile yok: Çocukların Buhara’daki yeni okula ulaşmaları çok zor. Öğrencilerin Buhara’daki okula giderken kullanacakları yol, tali yol. Her gün bu kötü yolda yaklaşık 60 kilometre yol gidecekler.

Mevcut okulun sorunu yok: Yemekhanesi, kütüphanesi, derslikleri, masa ve sandalyeleri daha yeni modernize edilmiş. Bu okul hem köylerine yakın, hem de anayol üzerinde aileler için daha ulaşılabilir bir yerde.

Çözüme tehdit: Başka köylerden ikamet göstermeyi düşünen aileler ceza ile tehdit edildi.

Çare göç: Aileler son çare olarak göç edeceklerini söylüyorlar. Bazı aileler ise şimdiden çocuklarını Eskişehir’e gönderme hazırlıklarına başlamış.

BAKANLIĞI DA YANILTIYORLAR

Yaşananları raporlaştıran Çakırözer, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a çağrı yaptı: “Bu 60 çocuğun sesini duyun. Onların annelerinin, babalarının kaygısına kulak verin. Kaymakam ve milli eğitim müdürleri Ankara’yı yanıltıyor. Ya kendiniz gelin ya da heyet gönderin, ailelerle görüşülsün, haklı kaygıları giderilsin.”