“Merabalar.. Nasıl gidiyor arabalar...”

AYŞENUR ARSLAN @AysenurArslan50

Abdülkadir Selvi “bildirdi” tabii ki! Erdoğan salı günü o kadar o kadar keyifliymiş ki, grup toplantısından çıkarken gazetecilere böyle takılmış: “Merabalar.. Nasıl gidiyor arabalar..”

Espriye (aynı düzeyde) espriyle karşılık vermek adettendir. “Selam.. Öpsün seni halam” diyen çıkabilirdi mesela. Çıkmamış. Yine Selvi Bey’in bildirdiğine göre, onun yerine bir gazeteci soru sorar gibi yapmış. “Affı merak ediyoruz efendim” demiş.
Selvi Bey, bu -belli ki pek alışık olmadıkları- girişimi bir aile büyüğü edasıyla, “gazeteci her yerde gazeteci” diye yorumlamış.
Gazeteci milleti işte :)) Sormadan duramaz :))
Elbette Almanya’da, Almanlar’ın himayesinde ve kucağında olmamak şartıyla.
Yoksa ne var!
Erdoğan’a bile soru soruluyormuş!
Hatta bakınız, “Başkan” da keyifli gününde olduğu için gazeteciyi “ne hakla otuzbeşe bakla” diye azarlamamış. Bilakis gülümsemiş. Evet, değerli okurlar.. “Başkan” gülümsemiş ve “sabır sabır” diyerek o gazeteciye ve Selvi Bey’e yazacak malzeme vermiş.
•••
İroni ya da kabasından komiklik yaptığımı düşünüyorsanız.. Hayır, yapmadım.
Medyanın geldiği nokta bu!
Erdoğan “sınırı” çizdi zaten:
“Batı’daki (..) devasa ülkeleri başında olanların değil, medyaların yönettiğini gördüm. Ben de dedim ki, ‘medyayı bırakın, halkınız ne düşünüyor bunu söyleyin.’ Bizde de bir zamanlar böyleydi. Dördüncü kuvvet falan. Demokrasi gücünü halktan alır. Halk varsa demokrasi var, yoksa yoktur. Medya ile demokrasi olmaz. Bir siyasetçi de medyasından korkuyorsa onun da sağlıklı siyaset yapması mümkün değildir.”
Doğru! Siyasetçi medyadan korkmamalı. Ama Erdoğan’ın DEMOKRASİ dediği (her neyse o) sistemde medya siyasetçiden / iktidardan / bilhassa Reis’ten korkmalı.
Kaldı ki, 2018 Türkiyesi’nde medya Reis’den korkmayacak da okuruna / seyircisine mi sığınacak!
Onca gazetenin, televizyonun parasını okuru / seyircisi mi veriyor sanki!
Saray veriyor azizim, Saray! Kamu bankalarıyla, kurumlarıyla, himayesindeki büyük büyük şirketlerin üç beş sakal atmasıyla doluyor onların kasası.
Okuruna / seyircisine sığınan gazetelerin başına gelenlerse ortada. Hapis, para cezası, binbir dert..
•••
Bu arada.. Yazmasam olmaz. Gazetecinin “korkmuşunu” seven sadece iktidar değil.
Örneğin CHP de, kendisine yakın gazetecilerden “tam itaat” bekliyor.
Sıradan çıkanları, “görmezden gelerek” cezalandırıyor. Bakınız; BEN!
Haftalardır, CHP yönetiminden kimi isimleri programıma davet edip duruyorum.
Bir kadın milletvekili önce “tamam” dedi. Sonra -kendisi arayıp haber vermedi de- teyid için aradığımda “genel merkezin konuşma yasağı getirdiğini, bu yüzden programa katılamayacağını” söyledi.
Seçim öncesinde programa gelen bir milletvekili ise, muhtelif gerekçeler göstererek ve sonunda telefonlarıma çıkmayarak “durumu” izah etti!
Partinin yöneticileriyle de benzer şeyler yaşadım.
HaberTürk’e, CNN Türk’e giden değerli yöneticiler, nedense bana vakit ayıramıyordu. Hatta bazıları mesajlarıma bile dönmüyordu.
•••
44 yıldır bu meslekteyim.
Hemen hemen hiçbir iktidar benden hoşlanmadı.
Bir tek Ecevit’i sayabilirim. Sorularımdan hoşlanmasa da bana ve gazeteciliğe saygısından zerre kadar ödün vermeyen bir Ecevit olmuştur.
Evet, Demirel de karşılaştığımızda sıcak davranmıştır. Ama, TRT’deki ilk yıllarımda olduğu gibi, cezalandırılmam ve hatta kovulmam için fısıldamayı ihmal etmemiştir.
Çiller’den Türkeş’e, diğerlerinden söz etmeye bile gerek yok herhalde.
Ama ne var, biliyor musunuz...
Onların hepsi yolcuydu.. Ben ve benim gibi gazeteciler ise “hancı”..
Erdoğan kim ki bizleri “yok” sayacak!
Bugün Saray’ın başında.. Kimbilir bir seçim sonra nerede..
Bu gözler, kaç “vazgeçilmez siyasetçi” gördü.. Kaç “güçlü liderin” düşüşüne tanıklık etti, biliyor mu!
Medya tespitleri de “medyayı tarif etmez”.. Sadece onun siyasetçi / lider olarak kıratını ve ülkeyi getirdiği yeri gösterir.
Gerisi, “Başkan”ın ifadesiyle; falan filan...
Önemli bölümü DÖNMÜŞ ESKİ SOLCULARDAN / LİBERALLERDEN ibaret- yandaş köşeciler bu sözleri de alkışlıyorsa.. Böyle aşağılanmayı “Reis’in müthiş politik zekası” diye yorumluyorsa..
Ne diyelim!
Nasıl gidiyor arabalar!!