Amasya Çambükü köyünde OSB’ye karşı açılan davada bilirkişi yurttaşların lehine rapor hazırlamasına rağmen inşaat sürdü. Ceviz ağaçlarını kesen şirkete tepki gösteren bölge halkı, asfaltı sürüp tohum ekti.

Köylüler, meralarına OSB kurulmasını asfaltı sürerek protesto etti
Fotoğraf: ANKA

Berkay SAĞOL

Amasya Çambükü köyünde açtıkları davada bilirkişi raporu lehlerine çıkmasına rağmen çalışma OSB inşaatının sürülmesine bölge halkı tepkili. Çambükü köyü halkı OSB inşaatının asfaltını sürdü, buğday atarak tepki gösterdi.

Taşova Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulmak istendiği Antalya Taşova ilçesi Çambükü köyünde hareketlilik sürüyor. Geçimini tarımla sağlayan bölge halkı OSB’ye karşı direniyor. Bölge halkının OSB projenin iptali için açtığı dava sürüyor. Samsun 2. İdare Mahkemesi’nde görülen mera alanının vasfına yönelik açılan dava kapsamında yapılan bilirkişi heyeti keşfinin sonuç raporu ise önceki gün açıklandı. Rapora rağmen iş makinaları köyde çalışmaya devam etti ve 20 yıllık ceviz ağaçlarını söktü. Raporun kendi lehlerine çıkmasına rağmen iş makinalarının çalışmasına tepki gösteren köylüler ve jandarma arasında arbede yaşandı.

Köylüler, “Çambükü’nde rezaleti görün. Şu ceviz ağaçları 20 senede büyüdü. Sayın vali bir saatin içinde bu ağaçları kara toprağa gömdü. Biz toprağımızın derdindeyiz. Bu eziyetin sebebi ne? Bu adalet mi? Bizi niye görmüyorlar? Biz sadece toprağımızı istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz. Biz bu devlete oy veriyoruz. Karşılığı bu mu?” diyerek yaşananlara tepki gösterdi ve tohumlarına yola ekti.

Çambükü Köyü Hak Arama Platformu’nun sosyal medya hesabından yapılan yayında; “Keşif sonucunu beklemeden ağaçlarımızı tekrar sökmeye başladılar. Allah’ını seven bu duruma bir el atsın. Böyle siyaset olmaz” ifadeleri kullanıldı.

meralarina-osb-kurulmasini-protesto-eden-koyluler-gozaltina-alindi-1096954-1.

OLUMSUZ ETKİLENECEK

Bilirkişi raporunda OSB sebebiyle kaynaklanacak çevre kirliliğinin bölgede üretilen ürünlerin değerini düşünerek hem satışında zorluklara hem de tüketen insanların sağlıklarında olumsuzlara yol açma ihtimaline vurgu yapıldı. Raporda ayrıca, bölgede yaşayan insanların bir süre sonra tarım ve hayvancılıktan vazgeçebileceği bu nedenle tarım ve hayvancılığın olumsuz etkileneceği belirtildi.

Raporda ayrıca şu ifadelere de yer verildi: “Organize sanayi bölgesi yapılacağı gerekçesiyle 4342 sayılı Mera Kanununun 14. Maddesinin (i) bendi hükmü gereği tahsis amacı değişikliğinin; çevreye, tarım ve hayvancılığa etkileri, uzun dönemli kamu yararı Çambükü Köyü’nün tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile mera ihtiyaçları, mevcut ve yeni tahsisi yapılan mera parsellerinin durumu ve yetersizliği değerlendirildiğinde, uygun olmadığı kanaatine varılmıştır.”