Urfa’da 8 mahalleden 500’den fazla kişinin kullandığı meraya açılmak istenen ve henüz izin verilmeyen maden ocağına karşı direnen köylüler gözaltına alındı. Mahkemeye çıkan 8 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Merasını koruyana yurtdışı yasağı

Gökay BAŞCAN

Urfa’nın Eyyübiye ilçesi’nde açılmak istenen kalker ocağı ve kırma eleme tesisi projesine karşı çıkan ve gözaltına alınan bölge halkı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Projeye henüz onay dahi çıkmamışken, mera alanlarını koruyan yurttaşlara jandarma, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

Eyyübiye’de 8 mahallenin ortak kullandığı ve tabu kadastro sistemine de mera olarak geçmesi için yıllardır mücadele edilen bölgeye Yetimoğlu Ticaret tarafından maden ocağı açılmak isteniyor. Şirket açmak istediği maden ocağı ve tesis için 18 Nisan 2022’de çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlattı. Maden ocağı açılmak istenen alanın bölge halkı tarafından mera olarak kullanıldığına dikkat çeken yurttaşlar projeye tepki gösterdi. Projeyi hayata geçirmek için ÇED onayı verilmesini beklemeyen şirket harekete geçti. Şirketin bir takım ölçümler yapmak için harita mühendislerini bölgeye göndermesi üzerine arbede çıktı. Çıkan arbede üzerine bölgeye gelen jandarma, yurttaşlara biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Yurttaşların direnişi üzerine jandarma 8 köylüyü darp ederek gözaltına aldı. Önceki gün yapılan gözaltı işleminin ardından geceyi karakolda geçiren köylüler dün adli kontrol ve yurtdışı yasağı istemiyle mahkemeye sevk edildi. Urfa 3. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 8 kişi, adli kontrol ve yurtdışı yasağıyla serbest bırakıldı.

TEK GEÇİM KAYNAĞI

BirGün’e konuşan Duruca Mahalle Muhtarı Kadir Eğerti, “Bu bölgeyi tapu ve kadastroda mera alanı olarak gösterilmesi için uzun yıllardır uğraşıyoruz. Burayı 8 mahalleden 500’den fazla kişi kullanıyor. Hayvanlarını otlatıyorlar bu merada. Buraya maden ocağı açılırsa hayvancılık biter. Burada yaşayan bunca insanın, mahallenin tek geçim kaynağı hayvancılık” dedi.

ZARAR KARŞILANACAKMIŞ

Şirketin 18 Nisan 2022’de başvurduğu projenin tanıtım dosyasına göre, açık ocak yöntemiyle patlatmalı maden ocağı açılmak isteniyor. 99,62 hektarlık ruhsata sahip şirket, ÇED alanını 24,2 hektar olarak belirledi. ÇED Yönetmeliği’ne göre 25 hektar altındaki maden projeleri ÇED’den muaf tutulur ibaresinden faydalanmaya çalışan şirket ‘ÇED gerekli değildir’ kararı almaya çalışıyor. ÇED alanına en yakın yerleşim yeri 600 metre uzaklığında bulunan ev. Öte yandan şirket tanıtım dosyasında faaliyet alanında yer alan ve DSİ’ni ilgilendiren tüm maddi unsurların (baraj, gölet, kaptaj, kaynak, içme suyu hattı, sondaj kuyusu vb.) söz konusu faaliyetten olumsuz etkilenmesi durumunda her türlü zarar ve ziyanı karşılayacağını iddia etti.