Estetik operasyonlar, sosyal medyanın hayata tam anlamıyla yön vermeye başladığı şu son yıllarda çılgınlığa dönüştü. İnsanlarda oluşan kusursuz gözükme arzusu geri dönüşü olmayan sorunlara yol açarken, Dr. Balta, merdiven altı kliniklerdeki tehlikeye dikkat çekti

Merdiven altı estetik tehlikesi

Meltem Yılmaz

Estetik operasyonlar, son dönemde adeta çılgınlık haline geldi. Geleneksel ve sosyal medyada estetik operasyonlar en çok paylaşılan uygulamaların başında geldiği gibi, bu operasyonlar günlük hayatımızı da kuşatmış durumda. Ancak güzelleşmek uğruna merdiven altı kliniklerde yapılan operasyonlar geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarına yol açıyor.

Estetik Uzmanı Dr. Asena Balta, hekim olmayan kişilerin estetik uygulamaları yapmaması gerektiğine dikkat çekti. Beklenmeyen reaksiyonlarla karşılaşıldığında müdahale etmeyi bilmek gerektiğini söyleyen Dr. Balta, şöyle konuştu:

“Botoks gibi ürünleri doğru yerde, doğru noktalarda, doğru dozda yapmanız gerekiyor. Ya da dolguda güvenli, onaylı, bilinirliği yüksek ürünleri kullanmak gerekiyor. Zira o an akut anlamda iyi bir sonuç alıyor ama uzun vadede ne olacak? Öte yandan, bazen hiç beklemediğimiz reaksiyonlarla karşılaştığımızda buna müdahale edebilmemiz gerekiyor. Çünkü şöyle bir şey var, elinizde bir kimyasal ürün var ve iğne yapıyorsunuz. Hastada bir alerjik şok geliştiğinde, bulunduğunuz ortamın genel sisteminin buna uygun olması gerekiyor. Yani gerektiğinde kortizon adrenalini yapabilmeniz lazım, oksijen desteği verebilmeniz lazım. Çünkü bu işin garantisi yok.”

Dr. Balta, Sağlık Bakanlığı’nın konuyla ilgili denetiminin eksik olduğunu dile getirerek “Bazen çok kötü tablolar çıkıyor ama bu kötü tablolar ölüme neden olmuyor diye çok ses getirmiyor” dedi.

Doğru uygulama yapmak için hastayı doğru anlamak gerektiğine dikkat çeken Dr. Balta, “Dengelemek çok önemli. Çünkü bazen hastayla konuşurken anlıyorsunuz ki ihtiyacı olduğu için değil bir sorunu olduğu için burada. O noktada frene basmayı öğrenmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

SOSYAL MEDYADA GÜZELLİK DAYATMASI

Estetik Sosyal medyada estetik ve güzelliğin ön planda olmasının estetik operasyonların artmasına neden olduğunu söyleyen Dr. Balta, şöyle konuştu:
“Artık gençlerin örnek aldığı rol modeller sosyal medya fenomenleri. Bizim rol modellerimiz öğretmenlerimizdi, onların başarılarıydı, akıllı olmalarıydı ya da genelde toplumda entelektüel gücü olanları rol model alırdık. Artık sosyal medya fenomenleri oldu. “Çok güzel olacağım, çok iyi pozisyonda bir evlilik yapacağım” diyorlar. Doğru buymuş gibi dayatılıyor. Sonuç olarak, dolgu, botoks gibi küçük dokunuşlar doğru yaşta, doğru ölçüde, doğru ellerde yapılması gerekir.”