Meriç’te taşkın riski artacak
Fotoğraf: AA

Umut Can Fırtına

Edirne’de neredeyse her yıl taşkınların yaşandığı Meriç Nehri’ne ‘3 Nehir 1 Şehir’ projesi kapsamında hidroelektrik santralın yapımı tepkilere rağmen devam ediyor. Edirne Valiliği ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı işbirliğinde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘talimatıyla’ 21 Haziran 2021’de temeli atılan projeyi “tamamen hayali ve ilkel” olarak nitelendiren eski DSİ 11. Bölge Müdür Yardımcısı Sabahattin Yaz, “Taşkın alanına yapılamaz. Doğanın gücüyle başa çıkamazsınız” dedi.

TESİS YAPILMAMALI

Meriç’in yatağının kapatılmaması gerektiğini belirten Yaz, projenin baştan sona yanlış olduğunu vurguladı. Yaz, “Bu kadar debisi değişken bir nehre, böyle bir taşkın alanına, akış yataklarına böyle bir tesis yapılamaz. Bu proje Arda, Tunca ve Meriç Nehri’nin taşkın alanında kuruluyor. Böyle büyük bir taşkın alanında, debileri değişken bir alanda böyle bir tesis yapılırken, modellemeler yapılır, hidrolik akış kontrolleri yapılır. Buralarda büyük bir taşkın alanı var, bu taşkın alanındaki akış yataklarına kesinlikle dokunmamak lazım. Bu taşkın alanı yüzyıllar boyunca kendi kendini dengelemiş” ifadelerini kullandı.

Meriç Nehri’nin iki yakasına yapılan duvarların da taşkın sahasını olumsuz yönde etkilediğini aktaran Yaz, suyun ilerde toplanıp kanala hızla girerek Meriç ve Tunca nehirleri üzerindeki tarihi köprüleri yıkabileceğine dikkat çekti.

İLKEL TEKNOLOJİ

Sabahattin Yaz, dönemin Edirne Valisi Ekrem Canalp’in “bu alanda dünyanın en büyük projesi” diyerek açılışını yaptığı “Arşimet burgu türbinli hidroelektrik santral” teknolojisinin dünyada artık kullanılmadığına dikkat çekti. Projenin hayali rakamlarla donatıldığının ve hiçbir teknik veriye dayanmadığının altını çizen Yaz şunları söyledi: “Artık modern türbinler var. Bunlar ise çok ilkel, rüzgar türbinlerinin yarısı kadar bile elektrik üretemez. Yapılan duvarları da tıraşlıyorlar. Bu proje kamu kaynaklarını tamamen heba ediyor.”

3 ZARAR 0 FAYDA PROJESİ

Temeli 21 Haziran 2021’de atılan ‘3 Nehir 1 Şehir Projesi’ kapsamında Meriç Nehri boyunca çevre düzenlemesi, bisiklet ve yürüyüş yolları ile Edirne halkının büyük tepkisine rağmen Söğütlük diye bilinen İzzet Arseven Kent Ormanı’nı betona boğacak olan millet bahçesi de yer alıyor.